Diyabetik nefropatili hastalarda TGF-ß1, KIM-1, Apelin 13 ve Klotho düzeylerinin değerlendirilmesi ve bu belirteçlerin rutin biyokimyasal tanı testleri ile ilişkisinin incelenmesi
Evaluation of TGF-ß1, KIM-1, Apelin 13 and Klotho levels in patients with diabetic nephropathy and correlation of these markers with routine biochemical diagnostic tests
  1. Tez No: 933673
  2. Yazar: VEYSEL ÜZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KOÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik nefropati, TGF-ß1, KIM-1, Apelin 13, Klotho, Diabetic nephropathy, TGF-ß1, KIM-1, Apelin 13, Klotho
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Diyabetik nefropati (DN), Diyabetes Mellitus'un (DM) en yaygın ve ciddi komplikasyonlarından biri olup, DM'li hastalarda artan morbidite ve mortalite oranları ile ilişkilendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, TGF-ß1, KIM-1, Apelin 13 ve Klotho gibi biyobelirteçlerin, DN'nin erken tespitinde geleneksel olarak kullanılan biyokimyasal parametrelere ek öngörü gücü sağlayıp sağlayamayacağını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 36 DN hastası, 36 nonnefropatik DM hastası ve 18 sağlıklı kontrol dahil edildi. Çalışmaya dâhil edilen katılımcıların poliklinik başvurularında istenen tetkiklerden açlık kan glukozu (AKŞ), total kolesterol (TC), düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-C), trigliserit (TG), yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL-C), spot idrar albümin/kreatinin oranı (uACR), hemoglobin A1c ( HbA1c), üre (BUN), serum kreatinin (SCr), eGFR, ürik asit (UA), total protein (TP), albümin (Alb), serum kalsiyum (Ca), serum fosfor (Pi), serum parathormon ( PTH), 25-OH vitamin D3 (25(OH)D), C-reaktif protein (CRP), ferritin düzeyleri, Etik Kurul onayı alınarak Hastane Bilgi Yönetim Sistemi'nden (HBYS) sağlandı. Çalışmaya dâhil edilen katılımcıların poliklinik başvuruları sırasında boy, kilo, bel çevresi, sistolik (SBP) ve diastolik (DBP) kan basınçları ölçüldü ve beden kütle endeksleri (BKI) hesaplandı. Ayrıca katılımcılardan çalışma için alınan kan örneklerinden TGF-ß1, Apelin 13, Klotho ve idrar örneklerinden KIM-1 parametreleri çalışıldı. Bulgular: uACR DN grubunda diğer iki gruptan, nonnefropatik DM grubunda da kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. TGF-ß1, Klotho ve Apelin 13 düzeyleri karşılaştırıldığında; DN grubu ile nonnefropatik DM grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yokken; her iki grubunda düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. KIM-1 düzeyleri karşılaştırıldığında; DN grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken, nonnefropatik DM grubunun düzeyleri diğer iki gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. Nonnefropatik DM grubunda Klotho düzeyleri ve uACR düzeyleri arasında, kontrol grubunda KIM-1 düzeyleri ve uACR düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulundu. DM hastalarının nefropati gelişme riskleri lojistik regresyon analizi ile değerlendirildiğinde, TGF-ß1 ve Klotho düzeylerinin yüksek olmasının nefropati gelişme durumunda koruyucu etkisi olduğu ve KIM-1 düzeyinin yükselmesinin DN gelişme riskini artırdığı tespit edildi. Sonuç: Çalışma gruplarında tespit edilen literatür ile çelişkili TGF-ß1 düzeylerinin, DN grubunda kullanılan RAASi grubu ilaçlar ile kullanılan yöntemin analitik performansına bağlı olabileceği düşünülmektedir. Apelin 13, Klotho ve KIM-1 gibi yeni biyobelirteçlerin değerlendirilmesi, DN tanısında rutin olarak kullanılan biyokimyasal parametrelere ek fayda sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetic nephropathy (DN) is one of the most common and serious complications of Diabetes Mellitus (DM) and is associated with increased morbidity and mortality rates in patients with DM. The aim of this study is to evaluate whether biomarkers such as TGF-ß1, KIM-1, Apelin 13, and Klotho can provide additional predictive power to the traditionally used biochemical parameters for the early detection of DN. Materials and Methods: This study included 36 patients with DN, 36 non-nephropathic DM patients, and 18 healthy controls. Laboratory data routinely requested during outpatient visits — including fasting blood glucose (FBG), total cholesterol (TC), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), triglycerides (TG), high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), spot urine albumin/creatinine ratio (uACR), hemoglobin A1c (HbA1c), blood urea nitrogen (BUN), serum creatinine (SCr), estimated glomerular filtration rate (eGFR), uric acid (UA), total protein (TP), albumin (Alb), serum calcium (Ca), serum phosphorus (Pi), serum parathyroid hormone (PTH), 25-hydroxyvitamin D3 (25(OH)D), C-reactive protein (CRP), and ferritin levels — were obtained from the Hospital Information Management System (HIMS) with approval from the Ethics Committee. During outpatient visits, participants' height, weight, waist circumference, systolic (SBP) and diastolic (DBP) blood pressure were measured, and body mass index (BMI) was calculated. Additionally, TGF-ß1, Apelin 13, and Klotho levels were analyzed from blood samples, and KIM-1 levels were analyzed from urine samples collected for the study. Results: uACR levels were statistically significantly higher in the DN group compared to the other two groups, and in the non-nephropathic DM group compared to the control group. When comparing TGF-ß1, Klotho, and Apelin 13 levels, no statistically significant difference was found between the DN group and the non-nephropathic DM group; however, levels in both groups were significantly lower compared to the control group. When comparing KIM-1 levels, no statistically significant difference was found between the DN group and the control group, while KIM-1 levels in the non-nephropathic DM group were significantly lower than those in the other two groups.A statistically significant correlation was found between Klotho and uACR levels in the non-nephropathic DM group and between KIM-1 and uACR levels in the control group. Logistic regression analysis assessing the risk of nephropathy development in DM patients revealed that higher levels of TGF-ß1 and Klotho had a protective effect against nephropathy development, whereas increased KIM-1 levels were associated with an increased risk of developing DN. Conclusion: It is thought that the contradictory TGF-ß1 levels found in the study groups compared to the literature may be related to the analytical performance of the method used and the use of RAASi group medications in the DN group. The evaluation of novel biomarkers such as Apelin 13, Klotho, and KIM-1 may offer additional benefits over traditionally used biochemical parameters in the diagnosis of DN.