Türkiye'deki üniversitelerin koordinatörlüğünü yaptığı 'Erasmus Gençlik Alanında İş Birliği Ortaklıkları' projelerinin incelenmesi
Examination of 'Erasmus Youth Cooperation Partnerships' projects coordinated by universities in Türkiye
- Tez No: 933780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN KAYA UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Uluslararası İlişkiler, Education and Training, International Relations
- Anahtar Kelimeler: KA220-YOU, Erasmus, Gençlik Programları, Üniversite Programları, Öğrenci Değişimleri, KA220-YOU, Erasmus, Youth Programmes, University Programmes, Student Exchanges
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yükseköğretim Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez Türkiye'deki üniversitelerin öncülüğünde yürütülen Erasmus Gençlik Alanında İş Birliği Ortaklıkları projelerinin sosyal etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle 2022 yılı KA220-YOU örneğini merkeze alarak, gençler arasında dijital medya kullanımını teşvik eden bu projelerin kültürel etkileşim, sosyal beceri gelişimi, fikri bağımsızlık ve iş birliği kapasitesi üzerindeki etkilerini araştırmayı hedeflemektedir. Türkiye'de üniversitelerin koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Erasmus projeleri gençler arasında sosyal bağların güçlenmesine ve kültürel anlayışın artmasına yönelik birtakım avantajlar sunmaktadır. Bu projelerin sosyal etkilerinin ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gençlerin dijital medya kullanımındaki gelişimlerinin değerlendirilmesi ve uluslararası iş birliklerinin sosyal dinamiklere olan etkisi henüz üzerinde tam çalışılmamış ve sınırları tam olarak ortaya konulmamıştır. Bu çalışma 2022 yılında gerçekleştirilen KA220-YOU projelerini birçok değişkeni göz önünde bulundurarak ele alıp değerlendirmiştir. Genel sonuçlara ulaşmak adına katılımcı profilleri, projenin hedefleri ve amaçları, proje aktiviteleri, eğitim müfredatları ve elde edilen sonuçlar programın etkinliğini göstermesi açısından oldukça anlamlıdır. Bu çerçevede, nitel veri analizi yöntemleri kullanılarak derinlemesine bir incelemenin sonucunda Erasmus projelerinin gençler arasında kültürel anlayışın gelişmesine, sosyal becerilerin güçlenmesine, fikri bağımsızlık kazanılmasına ve iş birliği kapasitesinin artmasına önemli katkılarda bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu projelerin gençler üzerindeki pozitif etkileri, sosyal bağların kuvvetlenmesi ve uluslararası iş birliklerinin teşvik edilmesi bakımından önemli bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyse the impact of Erasmus Partnerships for Youth in Action projects coordinated by universities in Turkey. Specifically focusing on the case of KA220-YOU 2022, it aims to investigate the effects of these projects, which promote the use of digital media among young people, on cultural interaction, social skills development, intellectual independence and capacity for cooperation. Erasmus projects coordinated by public universities in Turkey offer a number of advantages for strengthening social ties and increasing cultural understanding among young people. A detailed examination of the social effects of these projects, the evaluation of the development of young people's use of digital media and the impact of international cooperation on social dynamics have not yet been fully studied and their limits have not been fully revealed. Our study analysed and evaluated the KA220-YOU projects carried out in 2022, taking into account many variables. In order to reach general conclusions, participant profiles, project goals and objectives, project activities, training curricula and the results obtained are very meaningful in terms of showing the effectiveness of the programme. In this framework, as a result of an in-depth analysis using qualitative data analysis methods, it was concluded that Erasmus projects have made significant contributions to the development of cultural understanding, strengthening social skills, gaining intellectual independence and increasing the capacity for cooperation among young people. The positive effects of these projects on young people offer an important perspective in terms of strengthening social ties and promoting international co-operation.