Exploring the dreams in Inferno by Dan Brown and I Found You by Lisa Jewell
Dan Brown'un Infernosu ve Lisa Jewell'in I Found You romanındaki rüyaları keşfetmek
  1. Tez No: 933826
  2. Yazar: HAYDER HASAN MOHSIN AL-FURAIJI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE GÜNSELİ İŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Psikanaliz, Cehennem, Seni Buldum, Rüyalar, Kimlik, Psychoanalysis, Inferno, I Found You, Dreams, Identity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez, Dan Brown'ın Inferno ve Lisa Jewell'ın I Found You romanlarındaki rüyaların karmaşık işlevini, psikanalitik teoriler—Freudyen sembolizm ve Jungiyen arketipler—çerçevesinde incelemektedir. Bu doğrultuda, çalışmanın amacı, söz konusu teorilerin romanlardaki rüya sekanslarını nasıl açıklayabileceğini belirleyerek her bir ana karakterin bilinçaltı deneyimlerindeki derinlikleri ortaya koymaktır. Tez, rüyaların duygusal ve psikolojik gelişimi nasıl teşvik ettiğini karşılaştırmalı bir yaklaşımla araştırarak, her bir karakterin kendini keşfetme yolculuğuna dair içgörüler sunmaktadır. Ayrıca, rüyaların bastırılmış anılar, öz farkındalık ve kimlik keşfi için bir araç olarak üstlendiği rolün benzerlikleri ve farklılıkları vurgulanmaktadır. Bu disiplinlerarası yaklaşım, rüyaların anlatısal önemini ön plana çıkarırken, modern edebiyatta bellek, kimlik ve psikolojik gelişim konularına dair anlayışımızı da derinleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the complex function of dreams in Dan Brown's Inferno and Lisa Jewell's I Found You, utilizing psychoanalytical theories Freudian symbolism and Jungian archetypes—as interpretative frameworks. Hence, this study aims to determine how these theories may clarify the dream sequences in the novels, revealing the complexities of each protagonist's subconscious experiences. The thesis conducts a comparative investigation of how dreams promote emotional and psychological growth, offering insights into each protagonist's path to self-discovery. The study also emphasizes the similarities and differences in the role of dreams as vehicles for repressed memories, self-awareness, and identity discovery in both novels. This multidisciplinary approach highlights the narrative importance of dreams while enhancing our comprehension of memory, identity, and psychological development in modern literature.