Acil serviste intrakraniyal kanama tanısı alan hastalarda oral antikoagülan ve antiagregan ilaç kullanımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of oral anticoagulant and antiplatelet drug use in patients diagnosed with intracranial hemorrhage in the emergency department
- Tez No: 933948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antikoagülan ilaç, antiagregan ilaç, acil servis, intrakraniyal kanama, mortalite, Anticoagulant drug, antiaggregant drug, emergency room, intracranial hemorrhage, mortality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada acil servise başvuran intrakraniyal kanama tanısı almış hastalarda oral antikoagülan ve/veya antiagregan ilaç kullanımları incelendi. Tek merkezli retrospektif gözlemsel bir çalışma olarak dizayn edilen bu çalışmada Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Acil Servisine 01 Haziran 2012 – 01 Haziran 2022 tarihleri arasında başvuran 18 yaş üstü, intrakraniyal kanama tanısı alan 296 hastanın verileri analiz edildi. Hastaların demografik özellikleri, yaşamsal bulguları, başvuru; lplatelet, aPTT, INR, troponin değerleri, özgeçmişleri, kullandığı antikoagülan antiagregan ve antihipertansif ilaçları, beyin bilgisayarlı tomografi bulguları ve kontrol görüntüleme sonuçları, intrakraniyal kanama çeşitleri, yaralanma mekanizmaları, acil servis sonlanımları, hastane içi yatış durumları, verilen tedaviler ve 24 saat ve 72 saatlik mortalite durumları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların %46,7'si kadın, %53,3'ü erkekti. Hastalarda median yaş 69 olarak saptandı. Hastalık özgeçmişlerinde en sık %50,8 (n=150) ile hipertansiyon olduğu görüldü. Hastaların %40,3'ünün en az bir antikoagülan ve/veya antiagregan kullanmakta olduğu tespit edildi. En sık kullanılan %30 (n=65) ile asetilsalisilik asit ve klopidogrel yer almaktaydı. İkinci sırada %9,8 sıklıkta DMAH (Enoksaparin sodium, Bemiparin sodyum), %9,5 oranla varfarin ve %4 sıklıkta YOAK saptandı. Beyin BT'de hastaların %57'sinde intraparankimal kanama, %34,6'de subdural kanama, %25,1'inde subaraknoid kanama ve %3,1 oranında epidural kanama tespit edildi. 24 saatlik mortalite oranı %3,9; 72 saatlik mortalite oranı %21,6 olarak hesaplandı. Antikoagülan ve/veya antiagregan kullanımı ile hastaların ilk 24 saatlik mortalite oranı arasındaki ilişki olmadığı, fakat antikoagülan ve/veya antiagregan kullanan grupta ilk 72 saatlik mortalite oranı daha yüksek (%57,5) saptandı. Çalışmamızda elde edilen veriler her ne kadar antiagregan ve antikoagülan ilaç kullanımının İKK riskini ve şiddetini artırmadığı göstermiş olsada, yaygın ve geniş serili literatür verileri antikoagülan ve antiagregan tedavinin İKK gelişimi için yüksek risk oluşturduğunu göstermektedir. Sonuç olarak İKK'nın yüksek mortalite ve morbidite oranlarını düşündüğümüz zaman etyolojide yer alan antikoagülan antiagregan ilaç kullanımının giderek yaygınlaşmasından ötürü gelecekte bu ilaçların İKK üzerinde etkilerini daha sağlıklı şekilde gözlemek için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the use of oral anticoagulant and/or antiplatelet drugs in patients diagnosed with intracranial hemorrhage who applied to the emergency department was examined, the effects were aimed to be investigated, and the results were planned to contribute to long-term treatment strategies. In this study, which was designed as a single-center retrospective observational study, the data of 296 patients over the age of 18, diagnosed with intracranial hemorrhage, who applied to the adult emergency department of Hacettepe University Faculty of Medicine between 01 June 2012 and 01 June 2022, were analyzed. Demographic characteristics of the patients, vital signs, admission; platelet, aPTT, INR, troponin values, medical history, anticoagulant, antiplatelet and antihypertensive medications used, brain computed tomography findings and follow-up imaging results, intracranial bleeding types, injury mechanisms, emergency room outcomes, in-hospitalization conditions, treatments given and 24-hour and 72-hour follow-up. The relationship between hourly mortality rates was examined. Of the patients included in the study, 46.7% were female and 53.3% were male. The median age of the patients was 69 years. Hypertension was the most common in 50.8% (n=150) of the disease history. It was determined that 40.3% of the patients were using at least one anticoagulant and/or antiaggregant. The most commonly used 30% (n=65) were acetylsalicylic acid and clopidogrel. In the second place, DMAH (Enoxaparin sodium, Bemiparin sodium) was found at a frequency of 9.8%, warfarin was found at a frequency of 9.5% and YOAC was detected at a frequency of 4%. Brain CT revealed intraparenchymal hemorrhage in 57%, subdural hemorrhage in 34.6%, subarachnoid hemorrhage in 25.1% and epidural hemorrhage in 3.1% of the patients. The 24-hour mortality rate was 3.9%; The 72-hour mortality rate was calculated as 21.6%. It was found that there was no relationship between the use of anticoagulants and/or antiaggregants and the first 24-hour mortality rate of the patients, but the first 72-hour mortality rate was higher (57.5%) in the group using anticoagulants and/or antiaggregants. Although the data obtained in our study showed that the use of antiaggregant and anticoagulant drugs did not increase the risk and severity of intracranial hemorrhage, widespread and large-series literature data show that anticoagulant and antiaggregant therapy pose a high risk for the development of intracranial hemorrhage. As a result, considering the high mortality and morbidity rates of intracranial hemorrhage, more studies are needed to observe the effects of these drugs on intracranial hemorrhage in a healthier way in the future due to the increasing prevalence of the use of anticoagulant antiaggregant drugs in the etiology.