Üniversite öğrencilerinde siber zorbalık, cinsiyetçilik, cinsel nesneleştirme ve kişilerarası duyarlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between cyberbullying, sexism, sexualobjectification, and interpersonal sensitivity among university students
  1. Tez No: 934050
  2. Yazar: RUMEYSA EVGEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE BURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Zorbalık, Cinsiyetçilik, Cinsel Nesneleştirme, Kişilerarası Duyarlılık, Cyberbullying, Sexism, Sexual Objectification, Interpersonal Sensitivity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Beslenme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde siber zorbalık, cinsiyetçilik, cinsel nesneleştirme ve kişilerarası duyarlılık arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu çalışma kesitsel bir araştırma deseni kullanmaktadır ve ilişkisel tarama modeli üzerine odaklanmıştır. Çalışmaya toplam 264'ü kadın ve 121'i erkek olmak üzere toplamda 385 kişi dahil olmuştur. Bu araştırmada gelişigüzel örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Üniversite Öğrencileri için Siber Zorbalık Envanteri, Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği, Kişilerarası Cinsel Nesneleştirme Ölçeği, Kişilerarası Duyarlılık Ölçeği uygulanmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarında, bireyler arasında siber zorbalık ile çelişik duygulu cinsiyetçilik düzeyleri arasında pozitif yönde bir ilişki, siber zorbalık ile kişilerarası cinsel nesneleştirme düzeyleri arasında pozitif yönde bir ilişki ve çelişik duygulu cinsiyetçilik ile kişilerarası duyarlılık düzeyleri arasında, pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışmadan elde edilen bulgular, siber zorbalık, çelişik duygulu cinsiyetçilik ve kişilerarası cinsel nesneleştirme arasında önemli ilişkilerin olduğunu göstermektedir. Toplumda siber zorbalık, çelişik duygulu cinsiyetçilik ve kişilerarası cinsel nesneleştirme gibi olumsuz davranışların farkındalığını artırmak için eğitim ve bilinçlendirme kampanyaları düzenlenmek önerilebilir. Bireylerin bu konulardaki algılarını ve tutumlarını geliştirmek önemlidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between cyberbullying, sexism, sexual objectification, and interpersonal sensitivity among university students. This study employs a cross-sectional research design and focuses on the relational screening model. A total of 385 participants were included in the study, consisting of 264 women and 121 men. A random sampling method was used for this research. The participants were administered the Sociodemographic Information Form, the Cyberbullying Inventory for University Students, the Ambivalent Sexism Inventory, the Interpersonal Sexual Objectification Scale, and the Interpersonal Sensitivity Measure. The results of this study identified a positive relationship between levels of cyberbullying and ambivalent sexism, a positive relationship between levels of cyberbullying and interpersonal sexual objectification, and a positive relationship between ambivalent sexism and interpersonal sensitivity. The findings from this study indicate significant relationships among cyberbullying, ambivalent sexism, and interpersonal sexual objectification. It is recommended to organize educational and awareness campaigns to increase the awareness of negative behaviors such as cyberbullying, ambivalent sexism, and interpersonal sexual objectification in society. It is important to develop individuals' perceptions and attitudes regarding these issues.