Toplu beslenme sistemlerinde sürdürülebilir iş sağlığı ve güvenliği ölçeğinin geliştirilmesi
Development of sustainable occupational health and safety scale in public food services systems
- Tez No: 934087
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHADDİN SİNSOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Toplu beslenme sistemleri, sürdürülebilirlik, iş sağlığı ve güvenliği, Public food services systems, sustainability, occupational health and safety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı (Disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu yüksek lisans çalışmasında, toplu beslenme sistemlerinde yani yemek hizmeti veren kurumlarda sürdürülebilir iş sağlığı ve güvenliğini değerlendirmek için bir ölçek geliştirilmiştir. Çalışma, kesitsel ve nicel bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Çalışmamızda ―Toplu Beslenme Sistemlerinde Sürdürülebilir İş Sağlığı ve Güvenliği Ölçeği‖ tarafımızca geliştirilmiş olup, bu süreç bilimsel ölçek geliştirme adımları izlenerek gerçekleştirilmiş ve ölçeğe ait geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Çalışmada veriler, Türkiye'nin 22 farklı ilinde toplu beslenme hizmeti sunan kurumlardan elde edilmiştir. Bu illeri Isparta, İstanbul, Ankara, Antalya, Burdur, Afyon, Adana, Samsun, Rize, Artvin, Çankırı, Tekirdağ, Edirne, Şanlıurfa, Diyarbakır, Bingöl, Kahramanmaraş, Hatay, Çanakkale, İzmir, Aydın, Van oluşturmaktadır. Çalışmanın evrenini, Türkiye'nin toplu beslenme hizmeti sunan kurumlarda görev yapan mutfak yöneticileri arasında yer alan diyetisyenler, aşçıbaşı, baş aşçı, gıda mühendisleri pozisyonlarında görev yapan yönetici mutfak personelleri oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemini, belirlenen illerdeki yönetici mutfak personeli olan 540 kişi oluşturmuştur. Çalışmada değerlendirilen yönetici mutfak personellerine ait; yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum, daha önce toplu beslenme hizmetlerinde çalışma geçmişi ve çalışma süresi, iş kazası geçmişi ve ramak kala olay geçmişi oluşturulan demografik sorularla elde edilmiştir. Toplu beslenme sistemlerinde sürdürülebilir iş sağlığı ve güvenliğini belirlemek için, çalışma kapsamında geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Çalışma sonucu geliştirilen ölçeğin, beslenme ve diyetetik alanında literatüre önemli katkılar sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this master's study, a scale has been developed to evaluate sustainable occupational health and safety in collective catering systems—that is, institutions that provide food service. The study was designed as a cross-sectional and quantitative research project. In our work, the ―Sustainable Occupational Health and Safety Scale in Collective Catering Systems‖ was developed following scientific scale development steps, and its validity and reliability analyses were performed. Data were obtained from institutions providing collective catering services in 22 different provinces of Türkiye, namely: Isparta, Istanbul, Ankara, Antalya, Burdur, Afyon, Adana, Samsun, Rize, Artvin, Çankırı, Tekirdağ, Edirne, Şanlıurfa, Diyarbakır, Bingöl, Kahramanmaraş, Hatay, Çanakkale, İzmir, Aydın, and Van. The study's population consisted of manager kitchen personnel—dietitians, head chefs, senior chefs, and food engineers—working in collective catering institutions in Türkiye. The sample of the study comprised 540 manager kitchen personnel from the specified provinces. Demographic data, such as age, gender, education level, marital status, previous work experience in collective catering services and duration of employment, as well as history of work accidents and near-miss incidents, were obtained through designed demographic questions. To assess sustainable occupational health and safety in collective catering systems, the developed scale was employed. The study is expected to make a significant contribution to the literature in the field of nutrition and dietetics by providing an innovative measurement tool.