Üniversitede çalışan akademik personelin sürdürülebilir beslenmeye yönelik bilgi ve tutumları ile tabak artığı miktarları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between knowledge and attitudes towards sustainable nutrition and plate waste amount of academic staff working at university
  1. Tez No: 955125
  2. Yazar: BEYZA KATIRCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Toplu beslenme hizmetleri, Çevresel sürdürülebilirlik, Institutional food services, Sustainable environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Üretildikten sonra tüketilmeyen her besin gıda güvencesizliği, yetersiz beslenme ve önlenebilir iklim maliyeti anlamına gelmektedir. Toplu beslenme sistemlerinde atıkların çoğu servis aşamasında oluşmaktadır. Bu çalışma özel bir üniversitede çalışan akademik personelin sürdürülebilir beslenme bilgi ve tutumları ile tabak artığı miktarları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacı ile planlanıp yürütülmüştür. Çalışmaya 76'sı kadın, 20'si erkek toplam 96 akademik personel katılmıştır. Veriler anket yoluyla toplanmıştır. Sürdürülebilir Beslenme Bilgi ve Tutum Anketi ve Sürdürülebilir Beslenmeye Yönelik Davranış Ölçeği (SBYDÖ) uygulanmış, artık miktarı beyana dayalı olarak 7'li Likert tipi ölçek kullanılarak değerlendirilmiştir. Yemekler en çok beslenme hedeflerine uygun olması nedeniyle tercih edilmiştir. Çorbanın ortalama artık yüzdesi %12,0±21,00, ana yemeğin %5,0± 12,00, yardımcı yemeğin %12,0±18,00, 4. kap yemeğin %7,0±21,00, alternatif menülerden salatanın %5,0±15,00, ekmeğin %30,0±31,00 bulunmuştur. Ekmeğin ana yemek, 4. kap yemek ve salatadan istatistiksel olarak anlamlı seviyede daha fazla artık bırakıldığı belirlenmiştir (p<0,05). Sürdürülebilir Diyeti Tanımlama İfadeleri Bilgisi (SDTİB) ile SBYDÖ puan ortalaması arasında anlamlı pozitif yönlü korelasyon saptanmıştır (p <0,001). SDTİB puan ortalaması ile Sürdürülebilir Beslenme Tutumları (SBT) puan ortalaması arasında orta düzeyde anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır (p <0,001). SBT ile SBYDÖ arasında pozitif anlamlı ilişkiler saptanmıştır (p <0,001). Bireylerin SBYDÖ puanı ile 4. kap ve ana yemek artık miktarı arasında anlamlı negatif ilişkiler gözlenmiştir (p <0,001). SDTİB ile yardımcı yemeğin artık miktarı arasında anlamlı negatif korelasyon saptanmıştır (p <0,05). Akademik personelin süründürülebilir beslenme konusunda farkındalığı arttırılmalıdır. Toplumun farklı kesimlerinin sürdürülebilir beslenmeye farkındalığını araştıran daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Any food that is not consumed after production means food insecurity, malnutrition, and preventable climate costs. Most waste in collective feeding systems is generated during the service phase. This study was planned and conducted to examine the relationship between the sustainable nutrition knowledge and attitudes of academic staff working at a private university and the amount of plate waste. A total of 96 academic staff members, 76 women and 20 men, participated in the study. Data were collected through a survey. The Sustainable Nutrition Knowledge and Attitude Questionnaire and the Sustainable Nutrition Behavior Scale (SNBS) were administered, and leftover quantities were assessed using a 7-point Likert-type scale based on self-reported data. Meals were primarily chosen for their alignment with nutritional goals. The average leftover percentage for soup was 12,0±21,00%, main course 5,0±12,00%, side dish 12,0±18,00%, fourth course 7,0±21,00%, salad from alternative menus 5,0±15,00%, and bread 30,0±31,00%. It was determined that bread left statistically significantly more leftovers than the main course, fourth course, and salad (p<0.05). A significant positive correlation was found between the Sustainable Diet Definition Statements Knowledge (SDDK) and the SNBS score average (p <0.001). A moderate positive correlation was found between the SDDK score average and the Sustainable Nutrition Attitudes (SNA) score average (p <0.001). Positive significant relationships were found between SNA and SNBS (p <0.001). Significant negative relationships were observed between individuals' SNBS scores and the amount of leftover food from the fourth course and main course (p <0.001). A significant negative correlation was found between SDDK and the amount of leftover side dishes (p <0.05). The awareness of academic staff regarding sustainable nutrition should be increased. More studies are needed to investigate the awareness of different segments of societys sustainable nutrition.