Apiksaban etken maddesinin bozunma ürünlerinin yüksek performanslı sıvı kromatografisi metodu ile tayini
Determination of degradation products of Apixaban active substance by high performance liquid chromatography method
  1. Tez No: 934098
  2. Yazar: ABDULLAH TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURİŞEHVAR ÖZER ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apiksaban, HPLC, Stabilite Göstergeli Yöntem, Safsızlık Validasyonu, Apixaban, HPLC, Stability-Indicating Method, Impurity Validation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında, Apiksaban etken maddesinin stabilite göstergeli yüksek performanslı sıvı kromatografi (HPLC) yöntemi ile safsızlıklarının analiz edilmesi ve zorlanmış bozunma koşulları altında oluşan bozunma ürünlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Geliştirilen yöntem, ICH kalite kılavuzlarına uygun olarak valide edilmiştir. Analitik yöntem geliştirme aşamasında Kinetex Biphenyl-100A (250x4.6 mm, 5 µm) kolon kullanılmış; hareketli faz olarak Tampon: Asetonitril (%80:20, h/h) ve Tampon: Asetonitril (%20:80, h/h) karışımları tercih edilmiştir. Tampon çözelti, amonyum asetat ve asetik asit kullanılarak pH 4.7 ± 0.05 değerinde hazırlanmıştır. Dedeksiyon dalga boyu 240 nm, kolon sıcaklığı 25°C, akış hızı 0.8 mL/dakika ve analiz süresi 60 dakika olarak belirlenmiştir. Doğrusallık aralığı, Apiksaban ve safsızlıkları için 0.000075 - 0.005 mg/mL arasında olup, korelasyon katsayısı R² ≥ 0.99 olarak hesaplanmıştır. Kantitatif limit (LOQ) 0.000075 mg/mL, tespit sınırı (LOD) ise 0.0000225 mg/mL olarak belirlenmiştir. Yöntemin doğruluğu, LOQ seviyesi, %100 ve maksimum doğrusal konsantrasyon seviyelerinde değerlendirilmiştir. Ayrıca, yöntem sağlamlığı, çözelti stabilitesi ve hareketli faz stabilitesi analizleri başarıyla tamamlanmıştır. Bozunma çalışmaları kapsamında asidik, bazik, oksidatif, termal ve ışık gibi stres koşulları altında Apiksaban'ın bozunma profili incelenmiştir. Elde edilen veriler, geliştirilen yöntemin Apiksaban etken maddesinin safsızlık analizinde güvenilir, tekrarlanabilir ve stabilite göstergeli bir yöntem olduğunu kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the aim was to analyze the impurities of the active pharmaceutical ingredient Apixaban using a stability-indicating high-performance liquid chromatography (HPLC) method and to identify degradation products under forced degradation conditions. The developed method was validated according to the ICH quality guidelines. During the analytical method development, a Kinetex Biphenyl-100A (250x4.6 mm, 5 µm) column was used. The mobile phase consisted of Buffer: Acetonitrile (80:20, v/v) and Buffer: Acetonitrile (20:80, v/v) mixtures, and the buffer solution was prepared with ammonium acetate and acetic acid at pH 4.7 ± 0.05. The detection wavelength was set at 240 nm, the column temperature was maintained at 25°C, the flow rate was 0.8 mL/min, and the analysis duration was 60 minutes. The linearity range for Apixaban and its impurities was determined as 0.000075 - 0.005 mg/mL, with a correlation coefficient of R² ≥ 0.99. The limit of quantification (LOQ) was 0.000075 mg/mL, and the limit of detection (LOD) was 0.0000225 mg/mL. Accuracy studies were conducted at LOQ level, 100%, and the maximum linear concentration levels. Furthermore, method stability, solution stability, and mobile phase stability analyses were successfully completed. Degradation studies examined the degradation profile of Apixaban under acidic, basic, oxidative, thermal, and light stress conditions. The results demonstrated that the developed method is reliable, reproducible, and suitable for the stability-indicating analysis of Apixaban impurities.