Yetişkinlerde yeme bozukluğu, beden algısı ve mükemmeliyetçilik
Eating disorder in adults, body perception and perfectionism
- Tez No: 934144
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yeme Bozukluğu, Beden Algısı, Mükemmeliyetçilik, Eating Disorder, Body Perception, Perfectionism
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Öz Yetişkinlerde Yeme Bozukluğu, Beden Algısı ve Mükemmeliyetçilik Evrim İNCİOĞLU Yüksek Lisans Klinik Psikoloji Anabilim Dalı 01-2023, 78 sayfa Beden, kapitalist sistemin çıkarlarına uyarak kitlesel tüketimin sürekli genişlemesinin arkasındaki itici güç olarak tasvir edilmesi ve sosyal sınıf, başarı, bireysel mutluluk ve zevk ile bağlantılı olması nedeniyle çağımızın tüketim toplumlarında odak noktası haline gelmiştir. Bu kapsamda bu araştırmanın amacı, yetişkinlerdeki yeme bozukluğunun, beden algısı ve mükemmeliyetçilik ile ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmanın evreni 2022-2023 yılları arasında İzmir bölgesinde yer alan yeme bozukluğuna sahip bireylerden oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemi ise Aylin Bacakoğlu Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi, Melike Yalur Beslenme Eğitim Danışmanlık Merkezi ve Fitcy Diyet & Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı'nda amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen 18 yaş ve üzeri 202 yeme bozukluğu tanısı alan katılımcıdan oluşturulmuştur. Araştırma bulgusunda yeme bozukluğu puanları ile beden algısı puanları arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Buna göre katılımcıların yeme bozukluğu semptomları artış gösterdiğinde beden algısının olumsuz yönde artış gösterdiği görülmüştür. Katılımcılarda beden algısı ve mükemmeliyetçiliğin yeme bozukluklarını pozitif yönde yordadığı bulunmuştur. Cinsiyet durumuna göre beden algısı ölçek puan ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği bulunmuştur. Erkek katılımcıların beden algısı puan ortalamaları kadınlardan daha yüksektir. Bu bağlamda Yeme bozukluğuna sahip olan kişilerin çeşitli alanlarda hobiler edinmelerinin sağlanmasıyla bu kişilerin karşılaştıkları zorluklarla başa çıkma stratejisi olarak yemek yeme davranışında bulunmalarına engel olup bu durumlarda kendini iyi hissedecekleri aktivitelere yönelmeleri sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Abstract Eating Disorder in Adults, Body Perception and Perfectionism Evrim İNCİOĞLU MA, Department of Clinical Psychology 01-2023, 78 pages The body has become a focus on consumption societies because it is described as a driving force behind the continuous expansion of mass consumption by following the interests of the capitalist system and is related to social class, success, individual happiness and pleasure. In this context, the aim of this research is to examine the eating disorder in adults and the relationship between body perception and perfectionism. The universe of the study was composed of individuals with eating disorders in İzmir region between 2022-2023. The sample of the study was composed of Aylin Bacakoğlu Healthy Nutrition and Diet Counseling Center, Melike Yalur Nutrition Education Consultancy Center and Fitcy Diet & Healthy Nutrition Consultancy. Positive and significant relationships were found between eating disorder scores and body perception scores for the research finding. Accordingly, when the symptoms of eating disorder of the participants increased, it was seen that body perception increased negatively. It was found that physical perception and perfectionism positively exalted in the participants. According to the gender status, the mean scores of body perception scores showed a statistically significant difference. Body perception of male participants is higher than women. In this context, by ensuring that people with eating disorders obtain hobbies in various fields, these people can prevent them from eating as a strategy of coping with the difficulties they face and can be focused on activities that they will feel good in these cases.