Primipar gebelerde duygusal dayanıklılık eğitiminin doğum korkusuna ve depresyona etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of emotional resilience training on fear of birth and depression in primiparous pregnant women: Randomized controlled study
  1. Tez No: 934227
  2. Yazar: ELİF ODABAŞI AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, doğum korkusu, duygusal dayanıklılık, ebe, gebe, postpartum, Depression, emotional resilience, fear of childbirth, midwife, pregnant, postpartum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Amaç: Bu araştırma primipar gebelerde duygusal dayanıklılık eğitiminin doğum korkusuna ve depresyona etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma, deneysel tipte randomize kontrollü bir çalışmadır. Araştırmanın verileri, Nisan 2024-Ocak 2025 tarihleri arasında Bayburt Devlet Hastanesi NST ve poliklinik birimlerine başvuran gönüllü ve araştrıma kriterlerini karşılayan 67 gebeyle (Müdahale: 33, Kontrol: 34) tamamlanmıştır. Veriler, Gebe Tanıtıcı Bilgi Formu, Wijma Doğum Beklentisi /Deneyimi Ölçeği A, Wijma Doğum Beklentisi /Deneyimi Ölçeği B, Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği kullanılarak toplandı. Veriler ki-kare, bağımsız gruplarda t testi, tekrarlı ölçümlerde ANOVA ile analiz edilmiştir. Bulgular: Deney ve kontrol grupları arasında Wijma Doğum Beklentisi /Deneyimi Ölçeği A birinci izlem puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p=0.001). Gruplara göre Wijma Doğum Beklentisi /Deneyimi Ölçeği B ikinci izlem ve son test puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p=0.001). Gruplar arasında Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği birinci izlem puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunurken (p=0.001), ikinci izlem ve son test puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Primipar gebelerde duygusal dayanıklılık eğitimi gebelikte ve postpartum dönemde doğum korkusunu ve gebelikte depresyon düzeylerini azaltmada etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to investigate the effects of emotional resilience training on fear of childbirth and depression in primiparous pregnant women. Material and Method: This study is an experimental randomized controlled trial. The data of the study were completed with 67 pregnant women (Intervention: 33, Control: 34) who volunteered and met the research criteria and applied to the NST and polyclinic units of Bayburt State Hospital between April 2024 and January 2025. Data were collected using the Pregnant Identifier Form, Wijma Childbirth Expectation/ Experience Scale A, Wijma Childbirth Expectation/ Experience Scale B, and Edinburgh Postpartum Depression Scale. Data were analyzed using chi-square, t-test for independent groups, and ANOVA for repeated measurements. Results: A significant difference was found between the first follow-up mean scores of the Wijma Birth Expectation/ Experience Scale A between the experimental and control groups (p=0.001). A significant difference was found between the second follow-up and post-test mean scores of the Wijma Birth Expectation/ Experience Scale B according to the groups (p=0.001). While there was a significant difference between the first follow-up mean scores of the Edinburgh Postpartum Depression Scale between the groups (p=0.001), there was no significant difference between the second follow-up and post-test mean scores (p>0.05). Conclusion: Emotional resilience training in primiparous pregnant women was found to be effective in reducing fear of childbirth and depression levels during pregnancy and the postpartum period.