1925-1928 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti salnameleri (Malatya)
Yearbooks of the Republic of Türkiye between 1925-1928 (Malatya)
- Tez No: 934273
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ GÜRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Malatya, Salname, Vilayet, Sosyal, Cumhuriyet, Malatya, Yearbook, Province, Social, Republic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bir devletin tarihini incelendiğinde o devletin siyasi, sosyal, iktisadi, coğrafi, vb. şartların iyi incelenmesi gerekir. Bizim çalışmamızda Yeni Türk Harflerinin kabulünden önceki dönem Osmanlı Türkçesi ile yazılmış olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet salnameleridir. Bu salnameler veya yıllıklar Cumhuriyetin ilanından önce Osmanlı döneminde de basılmıştır. 1925-1928 yıllarını içine alan Osmanlı Türkçesi ile yazılmış olan (3) adet devlet salnamesi çıkarılmıştır. Çalışmada bu üç adet devlet salnamelerinin Malatya vilayeti ile ilgili olan kısmıdır. Malatya vilayeti olarak anılan ve Osmanlı Türkçesi ile yazılmış ilgili metinler yazıda geçen şekliyle çevrildiği. Çeviride metinler doğrultusunda Malatya vilayeti hakkında ve ele alınan yılları göz önünde bulundurarak değerlendirme yapılmıştır. Malatya vilayetinin tarihi, yüzölçümü, sınırları, hayvancılığı, nüfusu, ormancılığı, tarımı, mülki ve idari sınıflandırmalar hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca ilgili salnamelerde Malatya vilayetinde görev yapan memurların isimleri de belirtilmiştir. Bu memur kayıtlarından yola çıkarak vilayet teşkilatı hakkında da fikir sahibi olmak mümkündür. İlgili salnameler sadece tarih araştırmaları için değil farklı alanlarda araştırma yapacak kişiler için de doğrudan ulaşılabilecek kaynaklardandır.
Özet (Çeviri)
When we examine the history of a state, we examine the political, social, economic, geographical, etc. The conditions need to be examined carefully. In our study, the State yearbooks of the Republic of Turkey written in Ottoman Turkish before the adoption of the New Turkish Letters. These yearbooks or yearbooks were also printed during the Ottoman period, before the declaration of the republic. (3) state yearbooks written in Ottoman Turkish covering the years 1925-1928 were published. In the study, these three are the parts of the state yearbooks related to the province of Malatya. The relevant texts written in Ottoman Turkish, referred to as Malatya province, have been translated as stated in the article. In the translation, an evaluation was made considering the Malatya province and the years covered in line with the texts. Information is given about the history, surface area, borders, animal husbandry, population, forestry, agriculture, civil and administrative classifications of Malatya province. Additionally, the names of the civil servants serving in the province of Malatya are also stated in the relevant yearbooks. It is possible to have an idea about the provincial organization based on these civil servant records. The relevant yearbooks are directly accessible resources not only for historical research but also for people who will do research in different fields.