Otizmli çocuklara ortak dikkat becerilerinin öğretiminde animasyon video modelle öğretimin etkililiği
The effectiveness of animated video modeling in teaching joint attention skills to children with autism
- Tez No: 934437
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR KURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otizm, Ortak dikkat, Video modelle öğretim, Animasyon video mo-del, Autism, Joint Attention, Video Modeling, Animated Video Modeling
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, animasyon video modelle öğretimin otizmli çocuk-lara ortak dikkat başlatma ve ortak dikkate tepki verme becerilerinin öğretimi üzerindeki etkililiğini incelemektir. Yöntem:. Otizmli çocuklara ortak dikkat becerilerinin öğretiminde animasyon vi-deo model uygulamasının etkililiğinin incelendiği bu araştırma yaşları 3.5 ve 5.5 arasında değişen altı OSB tanısı almış katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma tek denekli araş-tırma modellerinden katılımcılar arası çoklu yoklama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Bulgular: Araştırmanın etkililik bulguları, ortak dikkat başlatma ve ortak dikkate tepki verme becerilerinin öğretiminde animasyon video modelle öğretimin etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca denekler edindikleri hedef becerileri öğretim sonlandırıldıktan 15, 30 ve 60 gün sonra korumuş, farklı nesne, ortam ve kişilere genelleyebilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Araştırmada animasyon video modelle öğretim otizmli çocuk-lara ortak dikkat başlatma ve ortak dikkate tepki verme becerilerinin öğretiminde etkili bulunmuştur. Buradan hareketle; otizmli bireylerle çalışan uygulamacılara OD becerileri-nin öğretiminde animasyon video modelle öğretimi kullanmaları önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the effectiveness of animated video modeling in teaching joint attention initiation and joint attention response skills to children with autism. Method: This study was conducted with six participants diagnosed with autism aged between 3.5 and 5.5 years. A multiple probe design across participants was utilized in the study. Results: The findings of the study showed that animated video modeling was ef-fective in teaching participants to initiate joint attention and to respond to joint attention skills. Additionally, participants maintained the acquired target skills 15, 30, and 60 days after the intervention was terminated. They also generalized these skills to different ob-jects, settings, and individuals. Conclusion and Suggestions: The findings of this study suggest that children with autism can acquire joint attention skills, including initiating and responding to joint attention, through animated video modeling. Based on these findings, it is recommended that practitioners working with individuals with autism utilize animated video modeling to teach joint attention skills.