İslamofobik medya içerikleri bağlamında dizilerin incelenmesi: Netflix örneği
Analysis of tv series in the context of islamophobic media content: The example of Netflix
- Tez No: 934476
- Danışmanlar: PROF. DR. VAHİT İLHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Medyada İslamofobi, Oryantalizm, Netflix, Diziler, Islamophobia in Media, Orientalism, Netflix, Series, Serials
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
İSLAMOFOBİK MEDYA İÇERİKLERİ BAĞLAMINDA DİZİLERİN İNCELENMESİ: NETFLİX ÖRNEĞİ Sacide ŞAHİN Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, Mart 2025 Danışman: Prof. Dr. Vahit İLHAN ÖZET Medya, derin tarihi köklere sahip İslam karşıtlığının güncel halini oluşturan İslamofobinin üretildiği başat alanlardan biridir. Bu bağlamda medyada İslamofobinin üretimi çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Medya içeriklerinin diziler özelinde incelendiği çalışma İslam'a ve Müslümanlara ilişkin olumsuz kabullerin, önyargıların üretilmesinde medyanın rolüne odaklanmaktadır. Bu bağlamda söz konusu İslamofobik kabullerden yola çıkarak, Netflix dizilerinde İslam ve Müslümanların nasıl temsil edildiğini tespit etmek çalışmanın amacını oluşturmaktadır. İslamofobi ve medya ilişkisi üzerine yapılan akademik yayınlardaki artışla birlikte, İslamofobinin üretiminde dizilerin rolüne odaklanan çalışmalar ağırlık verilmesi gerektiği görülmektedir. Teknolojik gelişmelerin etkisiyle dizi izleme biçimlerinde ciddi bir dönüşüm yaşanmaktadır. İzleyiciler, istedikleri zaman ve mekânda, istedikleri kadar bölüme erişebilmektedir. Bu dönüşüm aynı zamanda erişilebilen dizilerin niceliğindeki artışı da kapsamaktadır. Bu bağlamda İslamofobinin dizilerde üretim biçimlerine odaklanılması elzem hale gelmektedir. Bu noktada çalışmanın önemi alandaki mevcut boşluğu gidermeye yönelik bir katkı sunmasından kaynaklanmaktadır. Bu doğrultuda sektörde hâkim konumda olan Netflix'in, küresel çapta yayınlanmış olma kriterini taşıyan ve film ve dizilerdeki İslamofobik temsilleri ölçme amaçlı geliştirilen Riz Test bağlamında belirlenen Bodyguard, Kalifat ve Fauda dizilerinin birer sezonu içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. İnceleme neticesinde Müslümanların terörizm, şiddet ve ezilen kadın temaları ile ilişkilendirilmesiyle köklerini yüzyılları öncesinde bulan İslamofobik klişelerin yeniden üretilmeye devam ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF TV SERIES IN THE CONTEXT OF ISLAMOPHOBIC MEDIA CONTENT: THE EXAMPLE OF NETFLIX Sacide ŞAHİN Erciyes University, Graduate School of Social Sciences PhD Thesis, March 2025 Supervisor: Prof. Dr. Vahit İLHAN ABSTRACT The media is one of the primary platforms where Islamophobia, shaped by deep-rooted historical biases, is produced and perpetuated. This study examines the production of Islamophobia in the media, specifically through series, focusing on how negative perceptions and prejudices against Islam and Muslims are constructed. The primary objective is to analyze how Islam and Muslims are represented in Netflix series through Islamophobic narratives. With the increasing number of academic studies on the relationship between Islamophobia and the media, there is a growing need for research that specifically addresses the role of series in producing Islamophobic discourse. Technological advancements have transformed viewing habits, allowing audiences to access series anytime and anywhere, leading to a significant increase in available content. Given this shift, it is essential to examine how Islamophobic representations are constructed within series. The significance of this study lies in its contribution to filling a research gap in the field. In this context, the study analyzes one season each of the globally broadcast Netflix series Bodyguard, Caliphate, and Fauda using content analysis, based on the Riz Test, which assesses Islamophobic representations in film and television. The findings indicate that Islamophobic stereotypes, deeply rooted in historical narratives, continue to be reproduced, particularly by associating Muslims with terrorism, violence, and the oppression of women.