Sınai mülkiyet haklarına tecavüz halinde tazminat
Compensation in case of infringement of industrial property rights
- Tez No: 934482
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ADIGÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sınai Mülkiyet Hakları, Tecavüz, Maddi ve Manevi Tazminat, İtibar Tazminatı, Ek Tazminat, Industrial Property Rights, İnfringement, Material and Moral Compensation, Reputation Compensation, Additional Compensation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
SINAİ MÜLKİYET HAKLARINA TECAVÜZ HALİNDE TAZMİNAT Tarkan DUMAN Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, Mart 2025 Danışman: Prof. Dr. Burak ADIGÜZEL ÖZET Sınai mülkiyet hakları; ekonomik değeri olan, hakkın tecessüm ettiği işaret, ürün veya usul üzerinden ticari anlamda kazanç sağlamaya müsait haklardır. Ülkemiz mevzuatında ayrı bir kanunla düzenlenen bu haklar diğer mülkiyet haklarına göre farklı özellikler göstermektedir. Sınai hakların maddi bir değere sahip olmaları nedeniyle bu hakların neler olduğu, nasıl kullanılıp korunacakları ve ihlal halinde hak sahibinin talep edebileceği tazminat türleri ile miktarlarının nasıl belirleneceği incelemeye değer bir konudur. Sınai Mülkiyet Kanununda (SMK), hak sahibinin talep edebileceği tazminatlar ismen zikredilmiş olsa da nasıl hesaplanacakları konusunda bir düzenleme bulunmaması sebebiyle belirlenmeleri uygulamada zorluklara neden olmaktadır. Yargı kararlarına da yansıyan bu hususun Türk Borçlar Kanunu (TBK) hükümleri de dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Çalışmamız üç kısımdan oluşacaktır. Çalışmamızın ilk kısmında bu haklar hakkında genel bilgilere yer verilmeye çalışılacaktır. İkinci kısımda bu haklara tecavüz fiillerinin nasıl ortaya çıkacakları incelenecektir. Üçüncü kısımda ise tecavüz fiilinin gerçekleşmesi halinde hükmedilebilecek fiili zarar ve yoksun kalınan kazancın belirleme yöntemleri ile birlikte maddi tazminat, manevi tazminat, itibar tazminatı, ek tazminat konuları kendilerine özgü özellikleri ve usul hükümleri ile birlikte ayrı ayrı incelenecektir.
Özet (Çeviri)
COMPENSATION IN CASE OF INFRINGEMENT OF INDUSTRIAL PROPERTY RIGHTS Tarkan DUMAN Erciyes University, Graduate School of Social Sciences PhD Thesis, March 2025 Supervisor: Prof. Burak ADIGÜZEL ABSTRACT Industrial Property Law rights are rights that have economic value anda re capable of generating commercial gains through the sign, product or method in which the right is embodied. These rights, which are regulated by a separate law in our country's legislation, have different characteristics compared to other property rights. Since industrial rights have a material value, it is worth examining what these rights are, how they will be used and protected, and how the types of compensation that the rights holder can claim in the event of a violation and how their amounts will be determined. Although the compensations that the right holder may claim are mentioned by name in the Industrial Property Law (IPL), their determination causes diffuclties in practice since there is no regulation on how to calculate them. This issue, which is also reflected in judicial decisions, should be evaluated by taking into account the provisions of the Turkish Cede of Obligations (TCC). Our study will consist of theree parts. İn the first part of our study, we will try to provide general information about these rights. İn the second part, we will examine how acts of infringement of these rihts may occur. İn the third part, the methods of determining the actual damages and lost earnings that can be awarded in the event of the act of infringement, as well as the issues of material compensation, reputation compensation, additional compensation will be examined separately with their specific features and procedural provisions.