Bazı bitki besin maddeleri gibberellik asit ve pinolene uygulamalarının narda verim, meyve kalitesi ve çatlaması üzerine etkileri
The Effects of some plant nutrients, giberellic acid and pinolene treatment on the yield, fruit quality and cracking in pomegranate
  1. Tez No: 93457
  2. Yazar: CENAP YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHSEN IŞIK ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nar, Meyve Çatlaması, Gibberellik Asit, Pinolene, Makro ve Mikro Besin Maddeleri, Pomegranate, Fruit Splitting, Gibberellic Acid, Pinolene, Plant Nutrient (
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI BİTKİ BESİN MADDELERİ, GIBBERELLIK ASİT VE PINOLENE UYGULAMALARININ NARDA VERİM, MEYVE KALİTESİ VE ÇATLAMASI ÜZERİNE ETKİLERİ CENAP YILMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABÎLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ahsen Işık ÖZGÜVEN Yıl: 1999, Sayfa: 122. Jüri: Prof. Dr. Ahsen Işık ÖZGÜVEN Prof. Dr. Ayzin B. KÜDEN Doç. Dr. Selim ÇETİNER ÖZ Türkiye'de nar yetiştiriciliğinde pek çok problem vardır. Bunlardan, meyve çatlaması nar yetiştiriciliğinde temel meyve kalite sorunu olmaktadır. Meyve çatlaması, meyve kabuğunun ve etinin farklı oranlarda gelişmeleri sonucu oluşan fizyolojik bir zararlanmadır. Bu araştırma, Hicaz ve Silifke Aşısı nar çeşitlerinde görülen meyve çatlamasının bazı uygulamalarla azaltılması amacıyla iki yıl süreyle yapılmıştır. Bu amaçla ağaçlara, 1996 yılında bazı bitki besin maddeleri (Borik asit, Magnezyum sülfat ve Potasyum nitrat), Gibberellik asit ve Pinolene, 1997 yılında ise Gibberellik asit, Pinolene ve Gibberellik asit + Pinolene kombinasyonu uygulanmıştır. Bu kimyasallar ağaçlara iki ayrı zamanda uygulanmıştır. Derimle birlikte verim ve çatlamış meyve oranlan belirlenmiş, derimden sonra pomolojik analizler yapılmıştır. 0, 50, 100 ve 200 ppm GA3 uygulamalarına ait meyvelerin kabuk, su ve tohumlarında içsel Gibberellik asit miktarları belirlenmiştir. Sonuçta, meyve çatlaması üzerine en etkili uygulama GA3 olarak belirlenmiştir. Gibberellik asit analizi sonucunda, sağlam meyvelerin daha fazla Gibberellik asit içerdiği belirlenmiştir. Ayrıca 150 ve 200 ppm GA3 uygulamasının meyve olgunluğu ve yaprak dökümünü geciktirdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECTS OF SOME PLANT NUTRIENTS, GIBBERELLIC ACID AND PINOLENE TREATMENTS ON THE YIELD, FRUIT QUALITY AND CRACKING IN POMEGRANATE CENAP YILMAZ DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Ahsen Işık ÖZGÜVEN Year: 1999, Pages: 122- Jury: Prof. Dr. Ahsen Işık ÖZGÜVEN Prof. Dr. Ayzin B. KÜDEN Assoc. Prof. Dr. Selim ÇETİNER ABSTRACT There are a lot of problems in pomegranate growing in Turkey. The fruit splitting is the main quality problem in pomegranate growing. Fruit splitting is a physiological disorder that occurs because of the different growth rates between skin and flesh of fruit. This study was carried out to decrease the cracking and splitting of fruits in pomegranate with some treatments using Hicaz and Silifke Aşısı pomegranate varieties as two years. For this purpose, some nutrients (Boric acid, Magnesium sülfat and Potassium nitrat), Gibberellic acid and Pinolene in 1996, Gibberellic acid, Pinolene and Gibberellic acid + Pinolene combination in 1997 were treated to pomegranate varieties. These treatments were done in two different times. The yield and rate of splitted fruits were determined at harvest. Pomological analyses were done after harvest. Endogen Gibberellic acid content analysed in fruit skin, juice and seed in 0, 50, 100 and 200 ppm GA3 treatments after pomological analyses. In finally, the most effective treatment on fruit cracking and splitting was found as Gibberellic acid. Endogen Gibberellic acid content in health fruits was higher than that in splitted fruits. It was observed that 150 and 200 ppm GA3 delayed the maturation of fruits and abscission of leaves.