Haploid kavun bitkilerinde in vitro ve in vivo yöntemlerle diploidizasyon
In vitro and in vivo diploidization of haploid melon plants
  1. Tez No: 93462
  2. Yazar: NEZİHE KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ABAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Haploid, kavun, dihaploidizasyon, kolhisin, Haploid, melon, dihaplodyzation, colchicine
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ HAPLOID KAVUN BİTKİLERİNDE in vitro ve in vivo YÖNTEMLERLE DİPLOİDİZASYON Nezihe KOKSAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Kazım ABAK Yıl: 1999, Sayfa: 116 Jüri : Prof. Dr. Kazım ABAK Prof.Dr. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Doç. Dr. Nebahat SARI Bu çalışmada; haploid kavun bitkilerini farklı yöntemlerle (in vitro koşullarda, embriyoların kolhisinli besi ortamında ön kültüre alınması, haploid bitkicüderin farklı dozlarda ve sürelerde kolhisin çözeltileri içerisinde bekletilmesi, haploid mikroçeliklerin kolhisinli besi ortamında ön kültüre alınması; in vivo koşullarda, haploid bitkilerin koltuk tomurcuklarına damlalıkla ve kolhisin içeren agar ve pamukla kolhisin uygulama, bitkilerin sürgün uçlarını kolhisin çözeltileri içerisine daldırma) dihaploidleştirilme olanaktan araştırılmıştır. Diploidizasyon çalışmaları sonrasında; bitkilerde ploidi düzeyleri kromozom sayımları, flow sitometri ve diğer teknikler (stomatal incelemeler ve morfolojik gözlemler) ile belirlenmiştir. Araştırma sonucunda in vivo diploidizasyon yöntemlerinin in vitro yöntemlere göre daha başarılı olduğu saptanmıştır. Bu yöntemler içerisinde ise sera koşullarında sürgün ucunun % 0.50'lik kolhisin çözeltisi içerisinde 1.5-2 saat süreyle bekletilmesinin diğer yöntemlere göre daha başarılı ve pratik bir yöntem olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESİS In vitro and in vivo DIPLOIDIZATION of HAPLOID MELON PLANTS Nezihe KOKSAL DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Kazım ABAK Year: 1999, Pages: 116 Jury : Prof. Dr. Kazım ABAK Prof. Dr. Rüştü HATİPO?LU Assoc. Prof. Dr. Nebahat SARI This study was conducted to determine the most efficient method and conditions of dihaplodization in haploid plants of melon {Cucumis melo L.). In vitro methods tested in the experiments were preculture of embryo on E20A media containing colchicine, immersing plantlets into colchicine solution and preculture of haploid micro cuttings on media containing colchicine. In vivo methods of dihaplodization were application of colchicine to lateral buds by medicine droppers and colchicine containing agar or cotton and immersing apical growing points of plants into colchicine solution. After dihaplodization studies, ploidy level of plants were; observed and counted by flow cytometry, chromosome counting in root tips, and other techniques (stomatal examinations and morphological observations) The results found showed that in vivo techniques were more successful than in vitro methods. It was determined that immersing apical growing points into 0.50 % colchicine for 1.5-2 h was found more successful and practical relative to others.