Oğuz Atay'ın Bir Bilim Adamının Romanı adlı romanında yüklem ve yüklemi oluşturan kelime grupları
Predicate and word groups forming the predicate in Oğuz Atay's Novel 'A Scientist's Novel'
  1. Tez No: 934657
  2. Yazar: ALEYNA AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA GÜLSEVİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Türkçesi, Yüklem, Kelime Grubu, Oğuz Atay, Bir Bilim Adamının Romanı, Turkey Turkish, Predicate, Word Group, Oğuz Atay, Bir Bilim Adamının Romanı
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Türkiye Türkçesinde yüklem kavramı, dil yapısının en temel bileşenlerindendir ve cümlenin anlamını şekillendirmede kritik bir rol oynar. Cümlede yargı bildiren ve diğer ögeler ile anlamı tamamlanan öge, yüklemdir. Bu çalışmada, Türkiye Türkçesinde yüklem kavramı, yüklemin özellikleri ve kelime grupları, dil bilgisi kitapları ve araştırmacıların çalışmalarından yararlanılarak incelenmiştir. Araştırmacılar arasında fikir birliği ve farklılık gösteren bazı noktalar belirlenmiş olup bu doğrultuda yüklemin tanımı, yapısı ve kelime grupları örneklerle incelenmiştir. İncelemeler sonucunda Oğuz Atay'ın Bir Bilim Adamının Romanı adlı romanında yüklemi oluşturan kelime gruplarının yapısı ve bunların sayısı belirlenmeye çalışılmıştır. Romandaki bütün yüklemler incelenerek Oğuz Atay'ın Bir Bilim Adamının Romanı adlı eserinde kelime grubundan oluşan yüklemlerin, birleşik fiil, isim tamlaması, sıfat tamlaması, isim-fiil grubu, tekrar grubu, edat grubu, ünvan grubu, kişi ismi grubu, bağlama grubu ve kısaltma grubu gibi kelime gruplarından oluştuğu tespit edilmiş ve sınıflandırılmıştır. En sık kullanılanların, birleşik fiil ve sıfat tamlaması olduğu; en az kullanılan kelime gruplarının ise kişi ismi, ünvan ve isim-fiil grubu olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın yüklemi oluşturan kelime grupları konusunda yapılacak araştırmalara katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The notion of predicate in Turkey Turkish is one of the most basic components of language structure and plays a critical role in shaping the meaning of the sentence. The element in sentence that expresses judgement and completes its meaning with other elements is the predicate. In this study, the notion of predicate, features of predicate and word groups in Turkey Turkish are analysed by using grammar books and studies of researchers. Some points that shows consensus and difference among researchers had determined and in this direction, the definition, structure and word groups of the predicate had analysed with examples. As a result of the analyses, the structure and number of word groups forming predicates in Oğuz Atay's novel Bir Bilim Adamının Romanı were try to determined. By analysing all the predicates in the novel, it was determined and classified that the predicates consisting of word groups in Oğuz Atay's Bir Bilim Adamının Romanı consist of word groups such as compound verb, noun phrase, adjective phrase, noun-verb group, repetition group, prepositional group, appelation group, personal name group, connecting group and abbreviation group. The most frequently used word groups were found to be compound verb and adjective phrase; the least frequently used word groups were found to be person name, appelation and noun-verb group. This study aims to contribute to future research on word groups that formed predicates.