Almus baraj gölü (Tokat) alglerinin kalitatif ve kantitatif olarak incelenmesi
A Qualitative and quantitative study of algae in Almus dam lake, Tokat, TURKEY
- Tez No: 93467
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL SOLAK, PROF. DR. ZEKERİYA ALTUNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Almus Dam Lake, algal flora
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
ALMUS BARAJ GOLÜ (TOKAT) ALGLERİNİN KALIT ATİF VE KANTİTATİF OLARAK İNCELENMESİ (Doktora Tezi) Koksal PABUÇCU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 2000 ÖZET Bu araştırmada, Temmuz 1997- Haziran 1999 tarihleri arasında Almus baraj gölünün fitoplankton ve bentik alglerinin kompozisyonu, yoğunlukları ve mevsimsel değişimleri incelenmiş, göldeki bazı omurgasız formlara kalitatif olarak bakılmıştır. Ayrıca suyun fiziksel ve kimyasal analizleri de yapılmıştır. Almus baraj gölü fitoplanktonu ve bentik alg topluluğunda Bacillariophyta bölümüne ait algler hakim olmuştur. Fitoplankton topluluğunda Cyclotella kützingiana, C.meneghiniana, Aulacoseira granulata (Syn.:Melosira granulata); bentik toplulukta Synedra ulna, Achnanthes minutissima, Navicula cryptocephala ve Cocconeis placentula türleri dominant olmuştur. Göl suyunun kimyasal ve fiziksel özellikleri alg gelişmesini sınırlayıcı düzeyin üzerinde olduğu görülmüştür. Gölün omurgasız faunasında genellikle Crustaceae'den Daphnia ve Gammarus, Protozoa'dan Paramecium ve Colpidium genuslarına daha sık rastlanmıştır. Bilim Kodu : Biyoloji 401.05.00 Anahtar kelimeler : Almus Baraj gölü, Alg Florası. Sayfa adedi :160 Tez yöneticisi: Prof.Dr. Kemal SOLAK - Prof.Dr. Zekeriya ALTUNER
Özet (Çeviri)
A QUALITATIVE AND QUANTITATIVE STUDY OF ALGAE IN ALMUS DAM LAKE, TOKAT, TURKEY (Ph. D. Thesis) Köksal PABUÇCU GAZI UNIVERSITY INSTITUE OF SCIENCE AND THECNOLOGY Februvery 2000 ABSTRACT In this research, the composition, abundancy and seasonal variations of phytoplankton and benthic algae of Almus dam lake were studied between July 1997- June 1999 term. Some invertebrate forms were qualitatively studied. In addition, the physical and chemical analysis of the dam water were carried out. The most common specieses in phytoplankton were Cyclotella kützingiana, C. meneghiniana, Aulacoseira granulata (Syn.:Melosira granulata). The most common specieses in benthic algae were Synedra ulna, Achnanthes minutissima, Navicula cryptocephala and Cocconeis placentula. The physical and chemical properties of the lake water was found to allow an algae development above the minimum algal development level. In lake invartabrate fauna, Daphnia and Gammarus, and Paramecium and Colpidium were the most commonly seen genera in Crustaceae and Protozoa, respectively. Science Code :Biology. 401.05.00