Otantik liderlik ile görev performansı ve bağlamsal performans ilişkisinde yöneticiye olan güvenin ve destekleyici örgüt kültürünün rolü: Kamu kurumunda bir araştırma
The role of trust in manager and supportive organizational culture in the relationship between authentic leadership, task performance and contextual performance: A study in a public institution
  1. Tez No: 934703
  2. Yazar: ŞAFAK ECE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otantik Liderlik, Görev Performansı, Bağlamsal Performans, Yöneticiye Güven, Destekleyici Örgüt Kültürü, Authentic Leadership, Task Performance, Contextual Performance, Trust in the Manager, Supportive Organizational Culture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, otantik liderliğin çalışanların görev ve bağlamsal performansları üzerindeki etkisini belirlemek ve bu etkilerde yöneticiye güven ile destekleyici örgüt kültürünün aracılık rollerini değerlendirmektir. Bu kapsamda, bir büyükşehir belediyesinde otantik liderlik ile görev ve bağlamsal performans arasındaki ilişkiler incelenmiş; yöneticiye güven ve destekleyici örgüt kültürünün bu ilişkilerdeki aracılık etkileri analiz edilmiştir. Araştırmada veriler, SPSS 26.0 yazılımı ile analiz edilmiştir. Bu kapsamda normallik testleri, faktör analizleri, güvenirlik ölçümleri (Cronbach Alpha) ve parametrik testler (Pearson korelasyon, t-testi, ANOVA) gerçekleştirilmiş; hipotezlerin test edilmesi için SPSS Process macro uygulanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi ise AMOS 22 programıyla yapılmıştır. Araştırmanın evreni, bir büyükşehir belediyesinde görev yapan 22.000 memur ve sözleşmeli personelden oluşmaktadır. Örneklem ise, %5 hata payı ve %95 güven aralığı dikkate alınarak rastgele seçilen 452 memur ve sözleşmeli personelden oluşmaktadır. Araştırma sonuçları, otantik liderliğin bağlamsal performansı olumlu yönde etkilediğini, ancak görev performansı üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunmadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, yöneticiye olan güvenin, görev performansı, bağlamsal performans ve bağlamsal performansın alt boyutları üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, otantik liderliğin yöneticiye olan güveni pozitif yönde etkilediği, ancak bu güvenin, otantik liderlik ile görev performansı, bağlamsal performans ve bağlamsal performansın alt boyutları arasındaki ilişkide anlamlı bir aracılık etkisi taşımadığı belirlenmiştir. Öte yandan, destekleyici örgüt kültürünün hem görev performansı hem de bağlamsal performans üzerindeki etkilerinin anlamlı olduğu, ayrıca otantik liderlik ile görev performansı, bağlamsal performans ve bağlamsal performansın alt boyutları arasındaki ilişkide anlamlı bir aracılık rolü üstlendiği saptanmıştır. Bu bulgular, otantik liderliğin etkilerinin örgütsel bağlam ve sektörel farklılıklara bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğini işaret etmektedir. Çalışmada, elde edilen sonuçlar doğrultusunda hem uygulayıcılar hem de gelecekte yapılacak araştırmalar için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to determine the impact of authentic leadership on employees' task and contextual performance and to assess the mediating role of trust in the manager and supportive organizational culture in these impacts. Within this framework, the relationships between authentic leadership and task and contextual performance in a metropolitan municipality were examined and the mediating effects of trust in the manager and supportive organizational culture on these relationships were analyzed. The study data were analyzed using SPSS 26.0 software. In this context, normality tests, factor analyzes reliability measurements (Cronbach's alpha), and parametric tests (Pearson correlation, t-tests, and ANOVA) were conducted, while SPSS Process macro was used to test the hypotheses. The confirmatory factor analysis (CFA) was carried out using AMOS 22 software. The population of the study consists of 22,000 civil servants and contract employees working in a metropolitan municipality. The sample, which was randomly selected with a margin of error of 5 and a confidence interval of 95, comprises 452 civil servants and contracted employees. The results of this study show that authentic leadership has a positive effect on contextual performance but no significant effect on task performance. Furthermore, trust in the manager has no significant effect on task performance, contextual performance or the sub-dimensions of contextual performance. While authentic leadership was found to increase trust in the manager, this trust does not mediate the relationship between authentic leadership and task performance, contextual performance or its sub-dimensions. In contrast, a supportive organizational culture was found to have a significant impact on both task and contextual performance. Additionally, it serves as a significant mediator in the relationship between authentic leadership and task performance, contextual performance, and its sub-dimensions. These findings suggest that the impact of authentic leadership may differ across organizational contexts and sectors. Based on the results of the study, several recommendations for practitioners and future research were proposed.