COVİD-19 pandemi sürecinde acil ameliyat geçiren hastaların deneyimleri
Experiences of patients undergoing emergency surgery in the process of COVİD-19 pandemia
- Tez No: 934783
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARAZ ASKEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Covid -19, Acil Ameliyat, Deneyim, COVİD -19, EmergencySurgery, Experience
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Araştırmada Covid-19 pandemide acil ameliyat olan hastaların deneyimlerinin incelenmesi amaçlandı. 15 katılımcı ile derinlemesine görüşme yöntemi kullanılan nitel fenomolojik çalışmanın verilerinin analizinde betimsel ve ilişkisel analiz yöntemi kullanıldı. Araştırmada üç tema belirlendi: a. Kurumsal zorunluluk teması kategorileri: kurumsal koruyucu önlemler, Covid-19 ile ilgili eğitim, bireysel koruyucu önlemler ve ameliyat öncesi hazırlık b. Ameliyata ilişkin zorlu ikilem teması kategorileri: psikolojik etkenlerve pandemide ameliyat olmanın zorlukları, c. Mesleki değerlerin gelişimi teması kategorileri: sağlık çalışanları ile iletişim, destek, profesyonellik ve hasta-kurum güven ilişkisi. Araştırmada katılımcıların olumlu ve olumsuz derin deneyimlerinin olduğu belirlendi. İlişkisel analizde katılımcılar hastane ve sağlık çalışanlarına güven ile ilgili görüş bildirirken profesyonellik, çevre hijyeni, fiziksel mesafe ve maske zorunluluğu konuları ile ilgili de görüş bildirdikleri belirlendi. Çalışma sonucunda küresel salgını sırasında acil ameliyat olan hastalara verilen kaliteli hemşirelik eğitimlerinin önemi ve hemşirenin psikososyal desteği ile profesyonel bakıma ihtiyaç duydukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to examine the experiences of patients who had emergency surgery in the Covid-19 pandemic.Descriptive and relational analysis methods were used in the analysis of the data of the qualitative phenomenological research, in which the in-depth interview method was used with 15 participants.Three themes were identified in the study: a. Corporate imperative theme categories: institutional protective measures, education on Covid-19, individual protective measures and preoperative preparation, b. Difficult dilemma themes related to surgery: psychological factors and the difficulties of operating in the pandemic, c. Categories of the theme of the development of professional values: communication with healthcare professionals, support, professionalism and patient-institution trust relationship. In the study, it was determined that the participants had positive and negative deep experiences.In the relational analysis, it was determined that while the participants expressed their opinions on trust in hospitals and healthcare professionals, they also expressed their opinions on professionalism, environmental hygiene, physical distance and mask obligation.As a result of the study, it is seen that the importance of quality nursing education given to patients who underwent emergency surgery during the global epidemic and the need for professional care with the psychosocial support of the nurses.