İşletmelerde Kurumsal Kaynak Planlamasının (ERP) önemi, ERP sisteminin seçimi ve uygulanmasındaki kritik başarı faktörlerinin analizi
The importance of Enterprise Resource Planning (ERP) in businesses, analysis of critical success factors in selection and implementation of ERP system
  1. Tez No: 935006
  2. Yazar: İLKNUR ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT DİRİCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ERP, Kurumsal Kaynak Planlaması, ERP Kritik Başarı Faktörleri, ERP Seçimi, ERP, Enterprise Resource Planning, ERP Critical Success Factors, ERP Selection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
İşletmeler, hızla gelişen teknoloji, küreselleşme ve artan rekabet koşulları nedeniyle müşteri ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılamak için hız, kalite ve düşük maliyet gibi kriterlere odaklanarak stratejilerini uygulamak zorundadır. Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sistemleri bu noktada işletmelere önemli kolaylıklar sağlamaktadır. İşletmeler, bölümler arası entegrasyonu sağlamak, kaynaklarını en iyi şekilde planlamak, verileri ortak bir veri tabanında toplamak ve verimliliği artırmak için ERP sistemlerine ihtiyaç duymaktadır; ancak başarısız ERP uygulamaları maliyet artışlarına ve işlerin aksamasına yol açabilmektedir; bu nedenle ERP uygulama sürecindeki kritik başarı faktörleri büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, ERP sistemlerini kullanan firmaların uygulama ve entegrasyon süreçlerindeki ERP kritik başarı faktörlerinin bilimsel olarak analiz edilmesi amaçlanmıştır. Katılımcılara anket uygulanarak bu faktörlerin önemine göre puanlamaları istenmiştir. SPSS programıyla yapılan değerlendirmede, kritik başarı faktörleri ile cinsiyet ve çalışma süresi arasında anlamlı fark bulunmazken yaş, eğitim durumu, pozisyon, ERP kullanım süresi, departman, ERP yazılım türü, sektör gruplarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Alt boyutlar incelendiğinde, en yüksek ortalama puanlar“Yönetimin Proje Tutumu”, en düşük ortalama puanlar ise“Firma Yapısı”alt boyutundan alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to rapidly evolving technology, globalization, and intensifying competitive conditions, businesses are compelled to implement their strategies by focusing on criteria such as speed, quality, and low cost in order to meet customer needs at the highest level. At this juncture, Enterprise Resource Planning (ERP) systems provide significant conveniences to businesses. Companies require ERP systems to ensure integration between departments, optimally plan their resources, consolidate data from disparate departments into a common database, and enhance efficiency; however, unsuccessful ERP implementations can result in increased costs and operational disruptions. Therefore, the critical success factors in the ERP implementation process are of paramount importance. This study aims to analyze the critical success factors in the implementation and integration processes of firms using ERP systems. A survey was administered to participants, requesting them to rate the importance of these factors. Evaluations conducted using the SPSS program revealed that there were no significant differences between critical success factors and variables such as gender and length of service, while significant differences were identified in age, education level, position, ERP usage period, department, ERP software type, sector groups. Upon examining the sub-dimensions, the highest average scores were obtained from the sub-dimension of“Management's Project Attitude”, whereas the lowest average scores were from the sub-dimension of“Company Structure”.