The Interaction Between Nostalgia, Empathy and Emotional Face Categorisation: An Experimental Study
Nostalji, Empati ve Duygusal Yüz Kategorizasyonu Arasındaki Etkileşim: Bir Deneysel Çalışma
  1. Tez No: 935078
  2. Yazar: İREM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERİCH W. GRAF, PROF. DR. TİM WİLDSCHUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: nostalji, duygusal empati, bilişsel empati, duygusal yüz kategorizasyonu, nostalgia, affective empathy, cognitive empathy, emotional face categorisation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: University of Southampton
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Özet Nostalji, geçmişe duygusal bir özlem ve geçmiş deneyimleri içeren bir duygu olarak tanımlanır (Wildschut et al., 2010). Son çalışmalar nostaljinin genellikle faydalı bir duygu olduğunu göstermekte ve psikolojik iyi olma ve empatiyi artırabileceğini ortaya koymaktadır. Önceki araştırmalar ayrıca yüz ifadelerinin bireylerin duygularını anlamak için önemli ipuçları olduğunu ve empatik davranışın insanların bu ipuçlarına odaklanmalarına yardımcı olduğunu öne sürmüştür (Balconi & Canavesio, 2016). Nostalji, aidiyet ihtiyacı, empati ve sosyal bağlılık arasındaki ilişki üzerine kapsamlı araştırmalar yapılmış olmasına rağmen, nostaljinin ve empatinin duygusal yüz ifadelerinin algılanmasındaki potansiyel etkisi şu anda yeterince araştırılmamıştır. Bu nedenle, bu çalışma nostalji, bilişsel empati, duygusal empati ve duygusal yüz işleme arasındaki ilişkiyi değerlendirmek üzere tasarlanmıştır. Bir yüz kategorizasyon görevi, otobiyografik bir olay görevi ve çeşitli anketler kullanılarak deneysel bir yöntem benimsenmiştir. Southampton Üniversitesi'nden 103 kişi çalışmaya katılmıştır. Bu araştırma nostalji ve sıradan koşullar arasında duygusal yüz kategorizasyonu, bilişsel empati ve duygusal empati açısından anlamlı bir fark bulamamıştır. Bu sonuçları etkileyen kısıtlamalar ayrıntılı olarak tartışılmış ve nostalji üzerine gelecekteki çalışmalar için çeşitli geliştirmeler ve öneriler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract Nostalgia is a sentimental longing for the past and a feeling that includes past experiences (Wildschut et al., 2010). Recent studies demonstrate that nostalgia is dominantly a beneficial emotion, and it can enhance psychological well-being and empathy. Previous research has also suggested that facial expressions are significant cues to understand the feelings of individuals and empathic behaviour helps people to focus on these cues (Balconi & Canavesio, 2016). Extensive research has been carried out on the link between nostalgia, the need to belong, empathy and social connectedness, yet the potential influence of nostalgia and empathy on the detection of emotional facial expressions is currently under-researched. Therefore, this study has been designed to assess the relationship between nostalgia, cognitive empathy, affective empathy and emotional face processing. An experimental method, using a face categorisation task, an autobiographical event task and several questionnaires, was adopted. 103 people, who were recruited from the University of Southampton, took part in the study. This research did not manage to identify a significant difference between the nostalgia and ordinary conditions in terms of emotional face categorisation, cognitive empathy and affective empathy. The limitations that may have caused these results are thoroughly discussed, and several enhancements, as well as suggestions for future studies into nostalgia, are recommended.