Epokside doğal kauçuk esaslı lastik tamir hamurları
Epoxidized natural rubber – based tyre repair compounds
  1. Tez No: 935782
  2. Yazar: ENES KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAĞDAGÜL KARAAĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Epokside Doğal Kauçuk, Kaplama, Lastik, Tamir Hamuru, Yorulma Dayanımı, Epoxidized Natural Rubber, Retreading, Tyre, Repair Compound, Fatigue Resistance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kullanılmış araç lastiklerinin, henüz faydalı ömrünü tamamlamadan önce çeşitli hasarlar nedeniyle kullanılmaz hale gelmesi durumunda en uygun yöntem tamir işlemleri ve kaplama uygulamalarıyla tekrar kullanıma döndürülmeleridir. Soğuk kaplama sektöründe karkastaki yara ve çukur şeklinde deformasyona uğramış bölgelerin doldurulması başta olmak üzere, lastiğin sırt, yanak, astar ve diğer bileşenlerinde meydana gelen çatlakların onarılmasında lastik tamir yamaları ve tamir fitilleri (tamir hamurları) yaygın olarak kullanılmaktadır. Uygun performansta tamir hamurlarının kullanımıyla, hurda olarak ayrılma potansiyeli yüksek olan lastiklerin, tamir işlemi sonrasında sürdürülebilir ekonomiye kazandırılmaları mümkün olabilmektedir. Tamir hamurunun hazırlandığı kauçuk matrisin sırt, karkas ve astar gibi fiziksel ve kimyasal davranış açısından birbirinden çok farklı özelliklerdeki lastik bileşenleriyle kabul edilebilir bir uyum sergilemesi beklenmektedir. Bu tez çalışmasında, literatürde ilk defa olmak üzere, ana matris olarak polaritesi, reaktivitesi ve gaz bariyer özellikleriyle öne çıkan ve yeni nesil bir hammadde olan epokside doğal kauçuk (ENR) ile hazırlanan tamir hamuru bileşimleri üzerine çalışılmıştır. Kauçuk matris için en uygun ENR oranının belirlenmesi ve en iyi ara yüzeyi veren pişirici sistem seçiminin yanı sıra, hamurlarının fiziksel özellikleri ve yorulma dayanımının geliştirilmesinde farklı takviye edicilikte karbon tipleri kullanılarak hazırlanan bileşimler sistematik olarak değerlendirilmiştir. Geliştirilen hamurlar arasından, jenerik bir tamir hamuruna kıyasla daha iyi mekanik özelliklere sahip, 3 kat daha iyi yapışan ve 5 kat yorulma dayanımıyla 3.000.000 çevrime kadar kullanılabilen bir bileşim seçilerek lastik tamir hamuru olarak kullanımı önerilmiştir. Tez sonuçları, bilimsel literatüre özgün katkılarının yanı sıra, endüstriyel olarak uygulanabilir ve önemli düzeyde ekonomik kazanç sağlayabilecek nitelikte olmasıyla dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Repairing and retreading of demaged and mid-of service tyres are the most efficient methods in order to reduce the tyre-based wastes along with to increase their economical value. In the cold retreading applications, tyre repair patches and repair compounds are widely used for filling the tread cracks and other scars on the sidewall and inner-liner parts of the demaged tyre. It is possible to return used tyres to their second lives with an effective repairing process for the sustainable economy. The rubber matrix, which the repair compound is prepared with, is expected to exhibit acceptable compatibility with tyre components such as tread, carcass and inner-liner, which have very different properties in terms of physical and chemical behaviour. In this study, for the first time in the literature, epoxidized natural rubber (ENR), which is a new generation raw material that stands out with its polarity, reactivity and gas barrier properties, has been used to prepare tyre repair compound compositions. In addition to determining the best ENR ratio for the rubber matrix and selecting the vulcanization system that provides the best interface, compounds prepared using different reinforcing carbon black types were systematically evaluated in order to improve the physical properties and fatigue life of the tyre repair compounds. Among the compounds studied, a recipe that has better mechanical properties, 3 times better adhesion and 5 times better fatigue life compared to a generic repair compound and can be used for up to 3,000,000 cycles was selected and recommended for use as a tyre repair compound. In addition to their original contributions to the scientific literature, the results are found to be valuable for being industrially applicable and capable of providing significant economic gain.