Çocukluk travmalarının ebeveynlik tutumlarına etkisi ; Bağlanma stilleri üzerinden bir değerlendirme
The impact of childhood traumas on parenting attitudes ; An evaluation through attachment styles
- Tez No: 935864
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE MERVE KALINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Tutumları, Bağlanma Stilleri, Çocukluk Travması, Attachment Styles, Childhood Trauma, Parental attitudes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma, çocukluk travmaları, ebeveyn tutumları ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya 18-40 yaş arasındaki 301 ebeveyn katılmış olup, bağlanma stilleri ölçeği, ebeveyn tutumları ölçeği, çocukluk ruhsal travmaları ölçeği ve sosyodemografik bilgi formu kullanılmıştır. Katılımcıların cinsiyet, eğitim durumu ve çocuk sayısı analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, çocukluk travmaları ile kaygılı bağlanma stili arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Cinsiyete göre bağlanma stillerinde anlamlı bir fark saptanmazken, literatürde kadınların kaçınmacı bağlanmaya daha yatkın olduğu belirtilmiştir. Ebeveyn tutumlarında cinsiyet farkı gözlemlenmemiş, ancak aşırı korumacı tutumda kadınlar daha yüksek puan almıştır. Eğitim durumu ile ebeveyn tutumları arasında anlamlı bir fark bulunmamakla birlikte, düşük eğitim seviyesine sahip ebeveynlerin daha koruyucu tutumlar sergilediği görülmüştür. Ebeveyn tutumları ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkiler incelendiğinde, aşırı koruyucu ebeveyn tutumunun kaygılı bağlanma ile pozitif ilişkili olduğu saptanmıştır. Demokratik ebeveyn tutumu güvenli bağlanma ile ilişkiliyken, otoriter ebeveyn tutumu kaygılı bağlanmayı artırmaktadır. İzin verici ebeveyn tutumu ile kaygılı bağlanma arasında ise negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Bu araştırma, çocukluk travmalarının ebeveynlik tutumları üzerindeki etkisini bağlanma stilleri aracılığıyla inceleyen, ilişkisel tarama modeline dayalı nicel bir çalışmadır. Bulgular, çocukluk travmalarının bağlanma stilleri ve ebeveynlik tutumları üzerindeki etkisini literatürle uyumlu şekilde ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between childhood traumas, parenting attitudes, and attachment styles. A total of 301 parents aged 18 to 40 participated, and data were collected using the Attachment Styles Scale, Parenting Attitudes Scale, Childhood Psychological Trauma Scale, and a sociodemographic information form. Participants' gender, education level, and number of children were also analyzed. Findings indicate a positive and significant relationship between childhood traumas and anxious attachment style. No significant difference was found in attachment styles based on gender, although the literature suggests that women tend to exhibit more avoidant attachment. No gender differences were observed in parenting attitudes, but women scored higher in overprotective parenting. While no significant relationship was found between education level and parenting attitudes, studies indicate that parents with lower education levels tend to adopt more protective parenting styles. Examining the relationship between parenting attitudes and attachment styles, overprotective parenting was positively associated with anxious attachment. Democratic parenting was linked to secure attachment, whereas authoritarian parenting increased anxious attachment. A negative relationship was found between permissive parenting and anxious attachment. This study is a quantitative research based on a relational screening model, examining the impact of childhood traumas on parenting attitudes through attachment styles. The findings align with the literature, demonstrating the influence of childhood traumas on attachment styles and parenting attitudes.