Bir üniversite öğrencilerinde yeme davranışı ve depresyon durumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between eating behavior and depression in a university students
- Tez No: 936054
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA MELTEM KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencileri, Depresyon, Yeme Davranış, Yeme Davranış Bozukluğu, University Students, Depression, Eating Behavior, Eating Disorder
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; İzmir Katip Çelebi Üniversitesinde eğitim görmekte olan öğrencilerde yeme davranışı ve depresyon durumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel nitelikte olan bu çalışmaya İzmir Katip Çelebi Üniversitesinde eğitim gören, araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden öğrenciler dahil edilmiştir. Çalışma 01.06.2024 ile 06.03.2025 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmanın örneklem büyüklüğü open epi hesaplama aracılığı ile hesaplanmıştır. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenci sayısı 18.610 kişi olduğundan sıklık bilinmeyen sıklık olarak %50 olarak alındığında %95 güven aralığı %80 güç %5 hata payı ile en az örneklem sayısı 377 kişi olarak belirlenmiştir. Toplam 404 kişiye ulaşılmıştır. Eksik ya da uygunsuz doldurulan 21 anket çalışma dışı bırakılmıştır. Çalışma 383 kişinin verileriyle yapılmıştır. Verilerin toplanmasında Sosyodemografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Hollanda Yeme Davranışı Anketi (DEBQ) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; Kolmogorov-Smirnov testi, Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Spearman korelasyon testi, post hoc alt grup analizleri ve tek yönlü varyant analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 383 öğrenci dahil edilmiştir. Bireylerin yaş ortalaması 21.7±1.8 (Median:22.00, min:18.00, maks:26.00) idi. Tüm katılımcılar arasında 167 (%43.6) kişi erkek, 216 (%56.4) kişi kadındı. Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin sosyodemografik özelliklerinin yeme davranışı ile depresyon arasındaki ilişkiyi etkileyip etkilemediği incelenmiş ve çeşitli değişkenler arasında anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Kadın katılımcıların kısıtlayıcı yeme alt boyut puanı ile duygusal yeme alt boyut puanları, erkek katılımcılara oranla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Ancak, dışsal yeme davranışı, Beck depresyon puanı ve cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Çalışmamızda, öğrencilerin yeme bozukluğu ile depresyon arasındaki ilişki değerlendirildiğinde, depresyon seviyeleri ile yeme davranışları arasında zayıf ancak anlamlı bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Sonuç: Katılımcıların Hollanda Yeme Davranışı Ölçeği (DEBQ) ve Beck Depresyon Envanteri (BDE) toplam puanı arasındaki ilişki incelendiğinde, Beck toplam puanı ile DEBQ toplam puanı ve duygusal yeme alt boyutu arasında pozitif yönlü, çok zayıf bir ilişki belirlenmiştir. Literatürle uyumlu olarak yapılan araştırmalar, depresyon seviyeleri ile yeme davranışları arasında anlamlı bir bağlantı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the relationship between eating behavior and depression among students studying at Izmir Katip CelebiUniversity. Methods: This cross-sectional study included students studying at Izmir Katip Celebi University who voluntarily agreed to participate in the research. The study was conducted between 01.06.2024 and 06.03.2025. The sample size was calculated using the OpenEpi calculation tool. Given that the number of students at Izmir Katip Celebi University is 18,610, and assuming an unknown prevalence of 50%, with a 95% confidence interval, 80% power, and a 5% margin of error, the minimum required sample size was determined to be 377 participants. A total of 404 individuals were reached. However, 21 questionnaires that were incomplete or inappropriately filled out were excluded from the study, and the analysis was conducted with data from 383 participants. Data collection tools included a Sociodemographic Information Form, the Beck Depression Inventory (BDI), and the Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ). The data were analyzed using the Kolmogorov-Smirnov test, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, Spearman correlation test, post hoc subgroup analyses, and one-way variance analysis. Results: A total of 383 students were included in the study. The average age of the participants was 21.7±1.8 (Median: 22.00, min: 18.00, max: 26.00). Among all participants, 167 (43.6%) were male, and 216 (56.4%) were female. This study examined whether the sociodemographic characteristics of university students influenced the relationship between eating behavior and depression, identifying significant relationships among various variables. The restrictive eating subscale scores and emotional eating subscale scores of female participants were found to be statistically significantly higher compared to male participants. However, no statistically significant difference was found between external eating behavior, Beck depression scores, and gender. In our study, when evaluating the relationship between eating disorders and depression, a weak but significant association was found between depression levels and eating behaviors. Conclusion: When examining the relationship between participants' Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ) total score and Beck Depression Inventory (BDI) total score, a very weak positive correlation was determined between the Beck total score, the DEBQ total score, and the emotional eating subscale. In line with the literature, research findings indicate a significant connection between depression levels and eating behaviors.