Hızlı maksiller genişletme tedavisi uygulanmış bireylerde maksiller sinüs ve faringeal havayolu hacim değişimlerinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile incelenmesi
Analysis of maxillary sinus and pharyngeal airway volume changes in individuals who had rapid maxillary expansion treatment using cone beam computed tomography
  1. Tez No: 936134
  2. Yazar: BELEMİR KARPAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ÖZCAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSEN BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: maksiller sinus, faringeal havayolu, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, hacim, maxillary sinus, pharyngeal airway, cone-beam computed tomography, volume
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) kullanılarak elde edilen üç boyutlu görüntüler aracılığıyla, hızlı maksiller genişletme (RME) tedavisi uygulanan bireylerde tedavi öncesi ve sonrası faringeal havayolu ile maksiller sinüslerde meydana gelen hacimsel değişiklikleri incelemek, bu değişimleri karşılaştırmak ve elde edilen bulguları mevcut literatürle uyumluluk açısından değerlendirmektir. Çalışma grubu İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı arşivinin retrospektif olarak taranması sonucu elde edilen 22'si erkek 18'i kadın toplam 40 hastanın tedavi öncesi ve sonrası kaydedilmiş toplam 80 görüntü kaydından oluşmaktadır. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüleri üç boyutlu modelleme programına aktarılarak, sağ ve sol maksiller sinüslerin hacimleri ve faringeal havayolu hacmi ölçülmüştür. Tedavi öncesi ve sonrası hacim değişimleri, cinsiyete göre hacim değerlendirmesi, sağ ve sol maksiller sinus hacimlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık durumu değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre cinsiyet faktörüne göre maksiller sinüs ve faringeal havayolu hacim değerlendirildiğinde sağ, sol ve total maksiller sinüs hacimleri arasında anlamlı farklılık olmadığı bunun yanında RME protokolü sonrası ölçülen nazofarinks, orofarinks, total havayolu ve maksiller sinüs hacminde ise tedavi öncesi ölçülen değerlere göre kadın ve erkek hastalarda istatistiksel olarak anlamlı derecede artış olduğu rapor edilmiştir. Sonuç olarak; hızlı maksiller genişletme protokolü, faringeal havayolu bölgeleri ve maksiller sinüs hacimlerinde önemli bir artışa yol açarak, nefes almayı kolaylaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate and compare the volumetric changes in the pharyngeal airway and maxillary sinuses in rapid maxillary expansion (RME)-treated individuals before and after treatment by examining cone beam computed tomography (CBCT) images in three dimensions and to determine the agreement with the propositions in the literature. The study group consisted of a total of 80 pre-treatment and post-treatment images of 40 patients, 22 males and 18 females, obtained from a retrospective review of the archives of the Department of Oral and Maxillofacial Radiology, Faculty of Dentistry, Izmir Katip Çelebi University. Cone beam computed tomography images were transferred to a three-dimensional modeling program and the volumes of the right and left maxillary sinuses and pharyngeal airway volume were measured. Pre- and post-treatment volume changes were evaluated. According to the findings obtained from this study, when the maxillary sinus and pharyngeal airway volumes were evaluated according to the gender factor, it was reported that there was no significant difference right, left and total maxillary sinus volumes and no significant difference was found when right and left maxillary sinus volumes were compared. While there was a statistically significant increase in nasopharynx, oropharynx, total airway and maxillary sinus volume measured after the RME protocol in female and male patients compared to the values measured before treatment. In conclusion, the rapid maxillary expansion protocol results in significant increases in pharyngeal airway compartments and maxillary sinus volumes, possibly leading to breathing relief.