تقييم فاعلية أدوات التسويق الإلكتروني في تحفيز الأفراد للتبرع للجمعيات الخيرية
Bireyleri hayır kurumlarına bağış yapmaya motive etmede e-pazarlama araçlarının etkinliğinin değerlendirilmesi
- Tez No: 936174
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMAD GHAITH MAHAINI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dijital Pazarlama, Hayırsever Pazarlama, Dijital Pazarlama Araçlarının Etkinliği, Bağış Teşviki, Hayır Kurumları için Dijital Pazarlama, Yapısal Eşitlik Modellemesi, E-Marketing, Charity Marketing, Effectiveness of E-Marketing Tools, Donation Motivation, E-Marketing for Charitable Organizations, Structural Equation Modeling
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma, elektronik pazarlama araçlarının bireyleri hayır kurumlarına bağış yapmaya teşvik etmedeki etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, elektronik pazarlama etkinliğini ölçmenin en önemli yöntemlerini ve hayır kurumları tarafından kullanılan elektronik pazarlama araçlarını incelemekte olup, ayrıca hayır kurumlarına gelen bağışlardan pazarlama giderlerinin kesilmesi konusundaki görüşler ve fıkıh kurallarını ele almaktadır. Çalışmanın amaçlarına ulaşmak için anket bir araştırma aracı olarak kullanılmış ve veriler, Yapısal Eşitlik Modellemesi (Structural Equation Modeling) tekniği kullanılarak istatistiksel olarak incelenmiş ve analiz edilmiştir. AOMS programı kullanılarak yapılan analizler sonucunda, elektronik pazarlama araçlarının bireyleri bağış yapmaya teşvik etmede etkili bir rol oynadığı ve bireylerin güveni ve memnuniyetinin bu bağlamda ana faktörler olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışma, sosyal medya araçları ve çevrimiçi reklamlar ile bağış yapma teşviki arasında istatistiksel olarak anlamlı doğrudan pozitif bir ilişki ve etkisi olduğunu, içerik platformları ile bağış yapma teşviki arasında ise istatistiksel olarak anlamlı doğrudan negatif bir ilişki ve etkisi olduğunu göstermektedir. Sonuçlara dayanarak, çalışma, hayır kurumlarının elektronik pazarlama araçlarını kullanma etkinliğini artırmak için pratik öneriler sunmaktadır. Bu öneriler arasında, kamuoyuyla güven inşa etmeye odaklanmak, sunulan içeriğin kalitesini artırmak ve özellikle ücretli araçlar kullanıldığında finansal kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmak için bu alanda deneyimli ve yetkin kişilerin istihdam edilmesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the effectiveness of E-marketing tools in motivating individuals to donate to charitable organizations. The study reviews the most important methodologies of measuring the effectiveness of E-marketing and the E-marketing tools used by charitable organizations, the study also addressed the jurisprudential opinions and controls about the deduction of marketing expenses from the donations received to charitable organizations. To achieve the objectives of the study, a questionnaire was used as a research tool, and the data was statistically studied and analyzed using the Structural Equation Modeling (SEM) technique with the assistance of the AOMS program. The results of the study show that E-marketing tools play an effective role in motivating individuals to donate, and that trust and satisfaction of individuals are considered to be the main factors in this context, the study also found a statistically significant direct positive correlation and effect between both social media and online advertisements and donation motivation, and a statistically significant direct negative correlation and effect between visual content platforms and donation motivation. Based on the results, the study provides practical recommendations for charitable organizations to increase the effectiveness of their use of E-marketing tools, including focusing on building trust with the audience and improving the quality of the provided content, and those responsible for it must be people with experience and competence in this field, especially when using paid tools, in order to make the best use of their financial resources.