An inquiry into children's sense of placein city neighborhoods: the case of Ankara
Çocukların kentteki yer duygusuna ilişkin bir araştırma: Ankara örneği
- Tez No: 936230
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA CÂNÂ BİLSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Yer Duyusu, Çocukların Mekân Algısı, Mahalle, Children, Sense of Place, Children's Space Perception, Neighborhood
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
Şehirlerimizin karşı karşıya olduğu hızlı kentleşme süreçleri, son yıllarda mekânsal ve sosyal ayrışmayı beraberinde getirmiştir. Günümüz kenti, çocuklar için kapsayıcı mekânlar sunmamakta; çocuklar kentsel kamusal mekânlarda ötekileştirilmektedir. Dahası, mekânsal ve zihinsel olarak parçalanmış kentsel çevreler çocukların içinde yaşadıkları kentten öğrenme fırsatlarını kısıtlamakta, çocukların sosyal yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmamaktadır. Yer duyusu zaman içinde değişebilen dinamik ve karmaşık bir olgudur. Çocukların kendilerini ait olduklarını hissettikleri zihinsel alan, çok erken yaşlardan itibaren çevrelerini keşfetmeye başlamaları ile oluşur ve zamanla bu alan genişler. Önce evlerini ve daha sonra da genellikle yaşadıkları mahalleyi tanımaya başlarlar. Buna karşın günümüz şehrinde, çocukların kamusal alanlara, yaşıtlarına, oyun alanlarına/parklara ve yeşil alanlara erişimi sınırlıdır. Kentsel kamusal alanlardan kopukluk, mahalleye ilişkin bir yer duyusu geliştirme konusunda sorunlara neden olabilir. İnsan-çevre ilişkileri çalışmalarına dayanan ve 9-11 yaş grubundan çocuklar ve ebeveynleriyle gerçekleştirilen bu araştırma, Ankara'da mahalle ölçeğinde çocukların yer duyusuna ve dış mekânlara katılımına odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid urbanization process causes spatial and social segregation in many cities of the world in the last decades. The contemporary city does not provide inclusive urban environments to children; they are increasingly exluded from public open spaces. Spatially and mentally segregated urban environments neither provide learning opportunities nor help improve the social abilities of children. The sense of place is a dynamic and complicated phenomenon that changes over time. The area that children feel to belong expands over time with discovering a broader range in the environment since their early ages. First, they explore their home and then the immediate vicinity and neighborhood. However, children's access to public spaces, to their peers, to playgrounds/parks, and green spaces are limited due to concerns for safety. In this thesis it is argued that disconnection from open urban public spaces may affect children's sense of place. Based on studies of humanenvironment relations, the present research focuses on the children's sense of place and participation in the outdoor places at the neighborhood scale in Ankara, through a survey conducted with children of ages 9-11 and their parents.