Böbrek taşı oluşumunun popülasyon denge modeli ve çözümlenmesi
Population balance model of the formation of kidney stones and solutions
  1. Tez No: 936380
  2. Yazar: HASRET KOCAMANLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA PINAR İZGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kristalizasyon problemi, popülasyon denge denklemi, Adomian ayrıştırma metodu, optimal homotopi analiz metodu, Crystallization problem, Population balance, Adomian decomposition method, homotopy analysis method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
Kimyadaki tanımıyla kristalizasyon; katı haldeki bir elementin veya bileşiğin molekül, atom veya iyon yığınlarının kesin geometrik bir yapı göstermesidir. Maddenin kristalize olması farklı birçok disiplinde inceleme alanı olarak kendine yer bulmuştur. Kristalizasyon olayı matematiksel denklemler ile modellenerek çözümler bulunmaya ve bulunan çözümler çeşitli disiplinlerde yorumlanmaya çalışılmıştır. Kimya, biyoloji ve mühendisliğin önemli matematiksel modellerinden biri olan popülasyon denge modeli lineer olmayan kısmi integro-diferansiyel bir denklemdir ve kristalizasyon olayının modellenmesinde oldukça kullanışlıdır. Bu çalışmada böbrek taşı rahatsızlıklarında sıkça karşılaşılan ve bir böbrek taşı çeşidi olan kalsiyum oksalat (CaOx) molekülünün kristalleşmesi durumu populasyon denge denklemi ile modellenmiş, model çözümü Adomian Ayrıştırma Metodu (ADM) ve Optimal Homotopi Analiz Metodu (OHAM) kullanılarak elde edilen çözümlerin karşılaştırılmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Crystallization with its definition in chemistry; It is a definite geometrical structure of molecules, atoms or ions of a solid element or compound. The crystallization of matter has found its place as a field of study in many different disciplines. Crystallization event has been modeled with mathematical equations and solutions have been tried to be found and the solutions found have been tried to be interpreted in various disciplines. The population balance model, which is one of the important mathematical models of chemistry, biology and engineering, is a nonlinear partial integro-differential equation and is very useful in modeling the crystallization phenomenon. The population equilibrium equation examines the change of particles and the emergence of new particles in a particle system. In this study, the crystallization of the calsium oxalat (CaOx) molecule, which is frequently encountered in kidney stone disorders, is modeled with the population balance equation, and the solutions of the model are obtained via the Adomian Decomposition Method (ADM) and the Optimal Homotopy Analysis Method (OHAM).