Uyuşturucularin GC-MS analizi ve Samsun'da 2019-2024 arasındaki uyuşturucu vakalarında sentetik kannabinoidleri̇n değişim trendlerinin incelenmesi
GC-MS analysis of drugs and investigation of change trends of synthetic cannabinoids in drug cases in Samsun between 2019-2024
- Tez No: 936862
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBERRA ANDAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sentetik Kannabinoidler, Uyuşturucu, Yeni psikoaktif maddeler, İstatistiksel Değerlendirme, Synthetic cannabinoids, Drug, New psychoactive substances, Statistical evaluation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Tez çalışması kapsamında; yeni psikoaktif maddeler için bir strateji planı oluşturulmasına katkıda bulunulması amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı tarafından ele alınan uyuşturucu vakalarının sayısı ve sonuçları Karadeniz bölgesine odaklanılarak kapsamlı bir şekilde değerlendirildi. Değerlendirmede Samsun Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü tarafından 2019-2024 yılları arasında sağlanan uyuşturucu ele geçirme vakalarının sayısı ve kimyasal analiz sonuçları kullanıldı. İncelenen 6 yıl boyunca uyuşturunun kötüye kullanımı ve bulundurulmasıyla ilgili yaklaşık 21549' u Samsun iline ait olmak üzere toplam 39233 uyuşturucu testi talebi alındı. El konulan materyallerin kimyasal içerikleri GC-MS ile belirlendi. Uyuşturucu analizlerinin sonuçlarına göre 2019-2024 yılları arasında 26 farklı sentetik kannabinoidin varlığı ortaya konuldu. 2019, 2020 ve 2021 yıllarında en fazla ortaya çıkan maddeler 5F-ADB (5F-MDMB-PINACA), 5F-MDMB-PICA, ADB BUTINACA idi. 2022, 2023 ve 2024 yıllarında ise en fazla MDMB-4en-PINACA ortaya çıkan yeni maddelerdendi. Sonuç olarak yıl bazında uyuşturucu ele geçirme sayılarının katlanarak arttığı görüldü. Narkotik Kontrol Yasası tarafından düzenlenen kontrollü maddelere ek olarak yeni psikoaktif maddelerin dolaşımda olduğu ve kullanımında da ortaya çıkan hızlı bir eğilimin olduğu gözlemlendi. Sonuçlar yıllara bağlı olarak yeni psikoaktif maddelerin Karadeniz bölgesinde ortaya çıktığını, bunların varlığının ve etkilerinin dikkatli bir şekilde izlenmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis; in order to contribute to the creation of a strategy plan for new psychoactive substances, the number and results of drug cases handled by the Criminal Department of the General Directorate of Security were evaluated comprehensively, focusing on the Black Sea region. The number of drug seizures and chemical analysis results provided by the Samsun Regional Criminal Police Laboratory Directorate between 2019-2024 were used in the evaluation. During the 6 years examined, a total of 39233 drug test requests were received regarding drug abuse and possession, approximately 21549 of which belonged to the Samsun province. The chemical contents of the seized materials were determined by GC-MS. According to the results of the drug analyzes, the presence of 26 different synthetic cannabinoids was revealed between 2019-2024. The most common substances in 2019, 2020 and 2021 were 5F-ADB (5F-MDMB-PINACA), 5F-MDMB-PICA, ADB BUTINACA. In 2022, 2023 and 2024, MDMB-4en-PINACA was the most frequently encountered new substance. As a result, it was observed that the number of drug seizures increased exponentially on a yearly basis. In addition to the controlled substances regulated by the Narcotics Control Law, it was observed that there was a rapid trend in the circulation and use of new psychoactive substances. The results show that new psychoactive substances emerge in the Black Sea region over the years, and their presence and effects should be carefully monitored.