Galectin-3 markerının erken membran rüptürü ve preterm eylemdeki rolü
Role of galectin-3 marker in preterm premature rupture of membranes and preterm labor
- Tez No: 936989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİL ATAKUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PPROM, Galectin-3, marker, Preterm eylem, PPROM, Galectin-3, biomarker, Preterm lab
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve Amaç: PPROM ve Preterm eylem erken doğum başta olmak üzere yol açabileceği durumlar sonucu maternal ve neonatal ciddi morbidite ve mortalite sebebidir. PPROM ve Preterm eylem kesin tanısı ve tanı sonrası tedavisi ve yönetimi oldukça önemlidir.Çözünür glikan bağlayıcı proteinlerin bir ailesi olan galektinler, ve özellikle galectin-3 pro-inflamatuar bir sinyal faktörüdür.PPROM ve preterm eylem patagonezinde enflamasyonun öneminden yola çıkarak serum Galectin-3 düzeyinin PPROM ve preterm eylemde diagnostik gücünü ve doğum zamanını belirleyip beliryemeyeceğini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve araştıma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Ocak 2025 – Nisan 2025 tarihleri arasında yapıldı. Çalışmaya 24.-37. gebelik haftaları arasında yatışı yapılmış PPROM'lu 7 gebe, preterm eylem tanısı almış 43 gebe ve benzer gebelik haftalarına sahip sağlıklı 44 gebe; toplam 94 gebe dahil edildi. PPROM ve preterm eylemde olan gebelerin haftalara göre subgrupları ve kontrol grubunun galectin-3 seviyeleri karşılaştırıldı. Galectin-3 seviyeleri ile doğum zamanlarının korelasyonu analiz edildi. Bulgular:Hasta grubunda ölçülen maternal serum Galectin-3 değeri (6,11±2,85), kontrol grubundaki ölçüm değerine (4,99±1,89) göre istatistiki açıdan anlamlı şekilde yüksektir (p=0,033) Sonuç:Galectin-3 EMR ve Preterm eylem diagnozunu tahmin etmesi açısından gelecek vadeden bir marker dır. EMR ve Preterm eylemin neonatal ve maternal komplikasyonları ile galectin-3 seviyesini inceleyen yeni çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives: PPROM and Preterm labor are the causes of serious maternal and neonatal morbidity and mortality as a result of the conditions it may cause, especially premature birth. Definitive diagnosis of PPROM and preterm labor and post-diagnostic treatment and management are very important. Galectins, which are a family of soluble glycan-binding proteins, and especially galectin-3, are pro- inflammatory signaling factors. Based on the importance of inflammation in the pathogenesis of PPROM and preterm labor, serum Galectin-3 level should be determined. We aimed to examine its diagnostic power in PPROM and preterm labor and whether it can determine the time of birth. Materials and Methods: The study was conducted at the Gynecology and Obstetrics Clinic of the Republic of Turkey Ministry of Health Istanbul Training and Research Hospital between January 2025 and April 2025. 24.-37. 7 pregnant women with PPROM who were hospitalized between weeks of gestation,43 pregnant women diagnosed with preterm labor, and 44 healthy pregnant women with similar weeks of gestation; A total of 94 pregnant women were included. Galectin-3 levels of the subgroups of pregnant women with PPROM and preterm labor and the control group were compared according to weeks. The correlation of galectin-3 levels and birth times was analyzed Results: The maternal serum Galectin-3 value measured in the patient group (6.11±2.85) is statistically significantly higher than the value measured in the control group (4.99±1.89) (p=0.033) Conclusion: Galectin-3 is a promising marker in terms of predicting PPROM and preterm labor diagnosis. New studies are needed to examine the neonatal and maternal complications of PPROM and preterm labor and galectin-3 levels.