Lomber dejeneratif spinal stenoz nedeniyle cerrahi işlem yapılanhastalarda erken ve geç dönem sagittal balansın değerlendirilmesi
- Tez No: 937019
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ IŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Lomber Spinal Stenoz, Sagittal Dengesi, Minimal İnvazif Cerrahi, Lumbar Spinal Stenosis, Sagittal Balance, Minimally Invasive Surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Lomber dejeneratif spinal stenoz, yaşlanma ile ilişkili ortaya çıkan ve özellikle yaşlı bireylerde görülen bir durum olup lomber spinal cerrahi müdahalelerinin öncelikli sebebi olarak görülmektedir. Bu patoloji, hastaların yaşam kalitesini belirgin bir şekilde düşürmekte ve nörojenik intermitan kladikasyon, radiküler ağrılar, bel, bacak, uyluk ve ayaklarda duyu kaybına neden olmaktadır. Cerrahi yöntemler zamanla gelişmekte olup minimal invazif yöntemler ön plana çıkmakta ve sınırlı fasetektomi uygulaması ile kemik stabilitesinin korunması diğer cerrahi tekniklerin üzerinde ciddi bir etki yaratmaktadır. Ayrıca spinal hizalanmanın optimal düzenlenmesi ve enerji tüketiminin en aza indirgenmesi, Debousset tarafından önerilen ekonomi konisi kavramı ile desteklenmekte ve sagittal balansın bozulması, yürüme ve dik duruş esnasında enerji tüketimini artırmakta, dolayısıyla ağrı, yorgunluk ve sakatlıklara yol açmaktadır. Buradan hareketle bu çalışmada lomber dejeneratif spinal stenoz nedeniyle cerrahi işlem yapılan hastalarda erken ve geç dönem sagittal balansın değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Lumbar degenerative spinal stenosis is a condition that occurs with aging and is seen especially in elderly individuals and is the primary reason for lumbar spinal surgical interventions. This pathology significantly reduces the quality of life of patients and causes neurogenic intermittent claudication, radicular pain, loss of sensation in the waist, legs, thighs and feet. Surgical methods are developing over time and minimally invasive methods are coming to the forefront and preserving bone stability with limited facetectomy application has a serious effect on other surgical techniques. In addition, optimal regulation of spinal alignment and minimization of energy consumption are supported by the concept of the economy cone proposed by Debousset and the disruption of sagittal balance increases energy consumption during walking and upright posture, thus leading to pain, fatigue and disability. Ziel dieser Studie war es daher, das frühe und späte sagittale Gleichgewicht bei Patienten zu untersuchen, die sich einem chirurgischen Eingriff zur Behandlung einer degenerativen lumbalen Spinalkanalstenose unterzogen.