Dirsek ekstensör tendinopatilerinde sonoelastografinin tanısal değerinin araştırılması, manyetik rezonans görüntüleme bulguları ile korelasyonu ve normal olgularla karşılaştırılması
Investigation of the diagnostic value of sonoelastography in elbow extensor tendinopathies, its correlation with magnetic resonance imaging findings, and comparison with normal subjects
  1. Tez No: 937156
  2. Yazar: NURULLAH ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL ERDEM TOSLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Lateral epikondilit, ortak ekstensör tendon, elastografi, shear-wave, ultrason, manyetik rezonans görüntüleme, Lateral epicondylitis, common extensor tendon, elastography, shear-wave, ultrasound, magnetic resonance imaging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve amaç: Lateral epikondilit (LE), yaygın olarak“tenisçi dirseği”olarak bilinir ve el bileği ekstansiyonunda kullanılan kasların aşırı kullanımına bağlı oluşan mikroyırtıklar, dejenerasyon, fibroblast artışı, vasküler hiperplazi ve normal kolajen yapısının bozulması sonucu tendon zayıflığı ve tendonda yırtılmalarla karakterize tendonopatidir. Kolajen yapısındaki bozulma tendonun sertlik derecesini etkilediğinden sonoelastografinin (SE) LE tanısında yeri olduğu bilinmektedir. Bizim amacımız nispeten yeni olan bu ultrasonografi (USG) tekniğinin niceliksel verileriyle birlikte hastanın kliniği ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bulgularının korelasyonunu ölçmektir. Materyal ve Metot: Bu prospektif çalışma, etik kurul onayı sonrası Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniğinde yapılmıştır. 2024 yılından başlayarak 18-65 yaş aralığındaki hasta grubunda klinik ve MRG ile LE tanısı konulan hastalarda ortak ekstensör tendon (OET) shearwave elastografi (SWE) değerleri ölçüldü. SWE değerlerleri ile klinik bulgular, USG ve MRG bulguları arasında değişkenler arası karşılaştırma ve korelasyon testleri karşılaştırılması yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda LE tanısı alan hastalarda OET elastografi ölçümlerinin anlamlı düzeyde düşük olduğu görüldü. USG ve MRG'de LE hastalarında normal grupla karşılaştırıldığında bazı bulgularda anlamlı farklılıklar saptandı. MRG bulgularında tendonda sinyal artışı, kalınlık artışı ve yumuşak doku ödemi ile SWE ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon saptandı. USG'de hipoekojenite elastografi ölçümleri ile negatif korelasyon gösterirken, tendonda yırtık ve kalsifikasyon ile zayıf ilişki bulundu. En güçlü gösterge açısından regresyon analizi sonucunda MRG'de tendonda sinyal artışı USG'de hipoekojenite ve SWE'de hıza göre baskın bulgu olarak tespit edildi. Sonuç: Bulgularımız, SE'nin LE tanısında ve tendon patolojilerinin değerlendirilmesinde yardımcı bir yöntem olabileceğini göstermektedir. MRG'de tendonda sinyal artışı, LE için en güçlü belirleyici olarak saptanmıştır. Elastografi değerlerinin MRG ile korelasyonu, yöntemin klinik kullanımına katkı sağlamaktadır. Daha geniş çaplı çalışmalarla sonoelastografinin LE'deki yeri daha iyi tanımlanabilir ve klinik kullanımı yaygınlaşabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Lateral epicondylitis (LE), commonly known as“tennis elbow,”is a tendinopathy characterized by tendon weakness and tearing due to overuse of the muscles involved in wrist extension, leading to microtears, degeneration, increased fibroblast activity, vascular hyperplasia, and disruption of normal collagen structure. Since the disruption of collagen affects the stiffness of the tendon, sonoelastography (SE) has been recognized for its role in the diagnosis of LE. Our aim is to assess the correlation between this relatively new ultrasound imaging technique's quantitative data, the patient's clinical presentation, and magnetic resonance imaging (MRI) findings. Material and Methods: This prospective study was conducted at the Radiology Clinic of the Antalya Training and Research Hospital, University of Health Sciences, following the approval of the ethics committee. Beginning in 2024, shear wave elastography (SWE) values of the common extensor tendon (CET) were measured in patients aged 18-65, who were diagnosed with lateral epicondylitis (LE) based on clinical and MRI findings. A comparison and correlation analysis were performed between SWE values, clinical findings, ultrasound (US), and MRI results. Results: In our study, OET elastography measurements were found to be significantly lower in patients diagnosed with LE. Significant differences were detected in some findings on US and MRI when comparing LE patients with the normal group. A statistically significant negative correlation was found between SWE measurements and MRI findings, including increased tendon signal intensity, increased thickness, and soft tissue edema. On US, hypoechogenicity showed a negative correlation with elastography measurements, while tendon tears and calcifications had a weak association. Regarding the strongest indicator, regression analysis identified increased tendon signal intensity on MRI as the dominant finding compared to hypoechogenicity on US and velocity on SWE. Conclusion: Our findings suggest that sonoelastography (SE) may be a useful method in the diagnosis of LE and the evaluation of tendon pathologies. Increased tendon signal intensity on MRI was found to be the strongest predictor of LE. The correlation between elastography values and MRI findings provides valuable insights into the clinical use of this method. Larger-scale studies may help to better define the role of sonoelastography in LE and expand its clinical application.