The relationship between perceived physical literacy and physical self perception of the high school students
Lise öğrencilerinin algılanan fiziksel okuryazarlık düzeyleri ile fiziksel benlik algıları seviyelerinin ilişkisi
  1. Tez No: 937183
  2. Yazar: NURİYE PINAR KIRILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IRMAK HÜRMERİÇ ALTUNSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Physical Literacy, Self Concept, Self Confidence, Self Expression, Adolescents, Bedensel Okuryazarlık, Benlik Kavramı, Kendine Güven, Kendini Ġfade Etme, Ergenler
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
The purpose of this study was to investigate the relationship between perceived physical literacy and physical self perception of the high school students aged 14-19 in Kadıköy, İstanbul. Total of 417 (224 girls, 193 boys) high school students from four high schools participated in the study in the 2023-2024 academic year. The ''Perceived Physical Literacy Instrument for Adolescents'' [PPLI] (Sum et al., 2018; Yılmaz and Kabak, 2021) and the ''Physical Self Description Questionnaire Short Form'' [PSDQ-S] (Marsh et al., 2010; Urfa et al., 2019) were used in the study. The findings of the study demonstrated that the students reported relatively high levels on the overall perceived physical literacy and the ''self-expression and communication with others'' sub-dimension, and moderately high levels on the ''knowledge and understanding'' and ''sense of self and self-confidence'' sub-dimension; a moderate level on overall physical self-perception and moderate perceptions of activity, body fat, sport competence, global physical self-concept, appearance, strength, and flexibility sub-dimensions. They exhibited strong perceptions of health, coordination, and global self-esteem, and slightly lower perceptions of endurance and fitness. The findings indicated a strong positive correlation between PPLI Total and PSD Total, with a Pearson correlation coefficient of r=.746. The p-value (p < .001) indicates that this correlation is very large and significant at the 0.01 level. In conclusion, these findings highlight the importance of integrating physical literacy into educational settings to support adolescents' physical development and active lifestyles.
Özet (Çeviri)
Bu çalışmanın amacı, İstanbul Kadıköy'deki 14-19 yaş arası lise öğrencilerinin algılanan fiziksel okuryazarlıkları ile fiziksel benlik algıları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. 2023-2024 eğitim-öğretim yılında dört liseden toplam 417 (224 kız, 193 erkek) lise öğrencisi çalışmaya katılmıştır. Çalışmada Sum vd. (2018) tarafından geliştirilen ve Yılmaz ve Kabak (2021) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ''Ergenler için Algılanan Fiziksel Okuryazarlık Ölçeği'' ile Marsh vd. (2010) tarafından geliştirilen ve Urfa vd. (2019) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ''Fiziksel Benlik Algısı Anketi Kısa Formu'' kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, öğrencilerin genel algılanan fiziksel okuryazarlıkları ile ''başkaları ile iletişim kurma ve kendini ifade etme'' alt boyutu sonuçlarının oldukça yüksek; ''bilgi ve kavrama'' ve ''benlik algısı ve özgüven'' alt boyutlarının orta derecede yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonuçları, öğrencilerin genel fiziksel benlik algılarının, fiziksel aktivite, vücut yağı, spor yeteceği, genel fiziksel yeterlilik, görünüm, kuvvet, ve esneklik alt boyutlarının sonuçlarının ortalama; sağlık, koordinasyon, ve kendine güven alt boyutlarının sonuçlarının yüksek, dayanıklılık alt boyutunun sonucunun ise hafif düzeyde düşük olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonuçlarına göre algılanan fiziksel okuryazarlık toplamı ve fiziksel benlik algısı toplamı arasında, Pearson korelasyon katsayısı r=.746 olan güçlü bir pozitif korelasyon gözlenmektedir. P- değeri (p < .001), bu korelasyonun 0.01 düzeyinde son derece yüksek ve anlamlı olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, bu bulgular ergenlerin fiziksel gelişimi ve aktif yaşamları için fiziksel okuryazarlığın eğitim sistemine entegre edilmesinin önemini ortaya koymaktadır.