Sosyal medya kullanımının güzellik algısı ve sosyal görünüş kaygısı üzerindeki etkisi: Instagram örneği
The effect of social media use on beauty perception and social appearance anxiety: The case of Instagram
- Tez No: 937193
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA ALPARSLAN ÖZÇEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Görünüş Kaygısı, Sosyal Medya, Instagram, Güzellik Algısı, Beden Algısı, Social Appearance Anxiety, Social Media, Instagram, Beauty Perception, Body Perception
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bilinen en eski iletişim araçlarından biri olan beden, kişilerin düşünce ve duygularını aktarmanın da ötesinde, kişinin sosyal yaşamını doğrudan etkileyebilme özelliğine sahiptir. Bedenle alakalı olarak yapılan yorumlar, temelde insanlığın tarihi kadar eski bir olgudur. Günümüzde beden, özellikle de görsellik odaklı olarak sosyal medya uygulamaları ile ön plana çıkmaktadır. Bunun başlıca nedeni ise sosyal medyanın kısa zamanda geniş kitleleri etkileme gücüne sahip olmasıdır. Kişilerin sosyal medyada kolaylıkla sergileyebilecek oldukları öğelerin en başında beden gelmektedir. Gündelik yaşamda gezilecek bölgeler, okunacak kitaplar ve yenecek yemekler gibi pek çok sergileme unsuruna ek olarak beden, sürekli ve zamansız bir şekilde düzenlenebilen bir alan şeklinde vitrinin en özel kısmında bulunmaktadır. Medya seksi, güzel, uzun ve zayıf kadın modelleri göz önüne getirerek bu bedenlerin ideal vücut olduğunu vurgulayan yayınlar yapmaktadır. Buna maruz kalan kişilerde, bahsi geçen ideal figürlere benzeme arzusu da aynı oranda artmaktadır. Ek olarak, bu kişiler vücutlarını olumsuz değerlendirmekte ve kendilerini yetersiz görmektedirler. Sosyal medya platformlarında oluşturulmuş olan güzellik algısı, ideal olan kadın/erkek bedeni imajını ortaya koymaktadır. Bu kapsamda yapılan çalışmada, Instagram kullanımının güzellik algısı ve sosyal görünüş kaygısı üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The body, which is one of the oldest communication tools known, has the ability to directly affect a person's social life beyond transmitting people's thoughts and feelings. Interpretations in relation to the body are basically a phenomenon as old as the history of humanity. In our period, the body comes to the fore with social media applications, especially with a focus on visuality. The main reason for this is that social media has the power to influence large audiences in a short time. The body is at the very beginning of the items that people can simply display on social media. In addition to many exhibition elements such as zones to visit in everyday life, books to read and meals to eat, the body is located in the most special part of the showcase in the form of a space that can be arranged continuously and timelessly. The media makes publications emphasizing that these bodies are the ideal body by considering sexy, beautiful, tall and thin female models. The desire of people exposed to this to resemble the mentioned ideal figures increases at the same rate. In addition, they consider themselves inadequate. The perception of beauty created on social media platforms reveals the image of the ideal female/male body. In this context, the aim of the study was to examine the effect of Instagram use on beauty perception and social appearance anxiety.