Self- erception and coping strategies fowomen in man dominated professions in Gaza
'gazze'de erkek egemen mesleklerde çalışan kadınların öz algısı ve başa çıkma stratejileri
- Tez No: 937264
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Self-Perception, Man Dominated Professions, Coping Strategies, Gaza
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Islamic University - Gaza
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Filistin'de, özellikle Gazze'de yaşayan kadınlar, dünyadaki diğer kadınlardan daha fazla mücadele vermektedir. Süregelen zulümler ve işgal nedeniyle erkek egemen mesleklerde yer alma şansı elde etmişlerdir; bunlardan biri de polisliktir. Bu nedenle, mevcut çalışma, Gazze, Filistin'deki kadın polislerin öz algılarını ve başa çıkma stratejilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın deseni karma yapıdadır; öz algının ve başa çıkma stratejilerinin belirlenmesi amacıyla hem nicel hem de nitel yaklaşımlar kullanılmıştır. Gazze'de çalışan 120 kadın polisten 99'u Yetişkinler için Uyarlanmış Öz Algı Profili (SPPA) anketini yanıtlamıştır. Bu kadınlardan beşi, başa çıkma stratejilerini öğrenmek amacıyla odak grup görüşmesine dahil edilmek üzere amaçlı olarak seçilmiştir. Bulgular, Gazze, Filistin'deki kadın polislerin mevcut tüm zorluklara rağmen aşağıdaki boyutlarda yüksek öz algıya sahip olduğunu göstermiştir:“1) Sosyallik, 2) İş Yetkinliği, 3) Şefkat, 4) Fiziksel Eğitim, 5) Fiziksel Görünüm, 6) İş ve ev arasındaki denge, 7) İslami Ahlak, 8) Ev ve İş Yönetimi, 9) Yakın İlişkiler, 10) Zeka, 11) Mizah Anlayışı, 12) Kadın Olma Hissi ve 13) Genel Öz-Değer.”Gazze'deki kadın polislerin başa çıkma stratejileri, mevcut literatürdeki başlıklarla ilişkilendirilmiştir:“1) Öz farkındalık, 2) İslami İnanç, 3) Güçlü İman, 4) İçsel İkna ve Normalleşme, 5) Abdest, Dua ve Namaz, 6) Destek Grubu, 7) Kur'an Okuma, 8) Oruç Tutma ve 9) Ağlama ve Dışarıya Çıkma.”Son olarak çalışma, tüm politika yapıcılara yönelik önerilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Women in Palestine and mainly in Gaza, who struggle more than any other women in the world because of the ongoing persecutions and due to occupation, got a chance to be involved in several man dominated professions, amongst them is policing. Therefore, the present study aimed to examine self-perception for police women and their coping strategies in Gaza, Palestine. The study design is mixed; where both the quantitative and the qualitative approaches were used in order to delineate the self-perception of police women in Gaza and their coping strategies. Amongst the 120 police women working in Gaza, 99 of them answered the adapted Self-Perception Profile for Adults (SPPA). Five of them were chosen purposively to be part of a focus group interview to find out their coping strategies. The findings showed that despite of all current difficulties police women face in Gaza, Palestine; Gaza policewomen have high self-perception in the following dimensions;“1) Sociability, 2) Job Competence, 3) Nurturance, 4) Physical Training, 5) Physical Appearance, 6) Balance between home and work, 7) Islamic Moral, 8) Household and Work Management, 9) Close Relationships, 10) Intelligence, 11) Sense of Humour, 12) Sense of Being a Woman, and 13) Global Self-Worth”. Gaza police women coping strategies were connected to existing culture to include:“1) Self-awareness, 2) Islamic Belief, 3) Strong Faith, 4) Internal conviction and Normalization, 5) Ablution, Praying, and Dua'a, 6) Support Group, 7) Reading Qur'an, 8) Fasting, and 9) Crying and Moving outside”. Finally, the study offers recommendations to all policy makers.