Türkiye'nin göçmenlere yönelik sağlık politikaları
Turkey's health policies for migrants
  1. Tez No: 937359
  2. Yazar: HAMZA YASİN DELİBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİN SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Mülteciler, Sağlık Politikaları, Sağlık Hizmetlerine Erişim, Sosyal Uyum, Toplum Sağlığı
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin mültecilere yönelik sağlık politikalarını kapsamlı bir şekilde değerlendirerek, sağlık hizmetlerine erişim, sosyal uyum ve toplum sağlığı gibi önemli alanlara odaklanmaktadır. Türkiye, mültecilerin sağlık ihtiyaçlarını karşılama ve sosyal bütünleşmeyi teşvik etme konusunda ciddi çabalar sarf etmektedir. Bu çabaların bir parçası olarak, Göçmen Sağlığı Merkezleri gibi sağlık merkezleri ve topluluk sağlık merkezleri gibi girişimler kurulmuş ve mültecilere erişilebilir, kültürel olarak duyarlı ve kapsamlı sağlık hizmetleri sunulmuştur. Bu sağlık merkezleri, temel sağlık bakımı, aşılar, doğum öncesi bakım, ruh sağlığı desteği ve kronik hastalık yönetimi gibi çeşitli hizmetler sunarak mültecilerin sağlık ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Türkiye'nin sağlık politikaları aynı zamanda mültecilerle ev sahibi toplumlar arasında sosyal uyumu teşvik etme ve dayanışmayı artırma amacını da taşımaktadır. Bu kapsamda düzenlenen kültürel etkinlikler, dil kursları ve toplum tabanlı programlar, mültecilerle yerel halk arasında etkileşimi ve anlayışı artırmaya yöneliktir. Bu inisiyatifler, mültecilerin sosyal izolasyonla mücadele etmelerine, topluma entegre olmalarına ve toplumda birlikte yaşamanın bir parçası olmalarına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, Türkiye'nin sağlık politikaları, hükümet kurumları, sivil toplum örgütleri ve topluluk paydaşları arasında işbirliği ve ortaklık kurma konusunda önemli bir vurgu yapmaktadır. Bu işbirliği ve ortaklıklar, sağlık, sosyal hizmetler ve insani yardım programlarının bütünsel ve entegre bir şekilde yürütülmesini sağlayarak mülteci sağlığı ve refahını desteklemektedir. Bu çalışma, Türkiye'nin mültecilere yönelik sağlık politikalarının etkili bir şekilde uygulanmasının, mültecilerin sağlık ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması, toplum içinde bütünleşmeleri ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri açısından hayati öneme sahip olduğunu vurgulamaktadır. Türkiye'nin bu alandaki başarıları, diğer ülkeler için de örnek teşkil etmektedir ve mültecilere yönelik sağlık politikalarının geliştirilmesi ve uygulanmasında önemli dersler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study comprehensively evaluates Turkey's health policies for refugees, focusing on important areas such as access to health services, social cohesion and public health. Türkiye is making serious efforts to meet the health needs of refugees and promote social integration. As part of these efforts, health centers such as Immigrant Health Centers and initiatives such as community health centers have been established to provide refugees with accessible, culturally sensitive and comprehensive health services. These health centers meet the health needs of refugees by providing a variety of services, including basic health care, immunizations, prenatal care, mental health support, and chronic disease management. Turkey's health policies also aim to promote social cohesion and increase solidarity between refugees and host societies. Cultural events, language courses and community-based programs organized in this context aim to increase interaction and understanding between refugees and local people. These initiatives help refugees combat social isolation, integrate into society and become part of living together in society. Additionally, Turkey's health policies place a significant emphasis on establishing collaboration and partnerships among government institutions, non-governmental organizations, and community stakeholders. These collaborations and partnerships support refugee health and well-being by ensuring that health, social services and humanitarian programs are carried out in a holistic and integrated manner. This study emphasizes that the effective implementation of Turkey's health policies for refugees is of vital importance in meeting the health and social needs of refugees, integrating them into society and living a healthy life. Turkey's achievements in this field serve as an example for other countries and offer important lessons in the development and implementation of health policies for refugees. KeyWords: Türkiye, Refugees, Health Policies, Access to Health Services, Social Cohesion, Community Health