Nefrektomi yapılan hastalarda dalağın morfometrik değerlendirilmesi
The morphometric evaluation of the spleen in patients undergoing nephrectomy
  1. Tez No: 937491
  2. Yazar: SÜNİYE BİLGİÇ SAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZİBAN KARACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, Böbrek, Cerrahi müdahale, Hacimsel değişim, Lien, Computed tomography, Kidney, Splen, Surgical intervention, Volumetric change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Dalak, hayati bir organ olmamasına rağmen bağışıklık sisteminin temel organlarından biridir ve kan depo edebilme özelliği sayesinde ihtiyaç halinde dokuların beslenmesinde aktif rol oynamaktadır. Bu yüzden anatomisi, fizyolojisi ve morfometrisinin doğru bir şekilde bilinmesi son derece önemlidir. Özellikle dalak hacmini etkileyen unsurları bilmek doğru teşhis ve tedavi adımları için gereklidir. Biz de çalışmamızda sol nefrektomi olmuş hastalarda, bölgedeki böbrek yokluğunun dalak hacmini ne kadar değiştirdiğini belirlemeyi amaçladık. Bu doğrultuda, hasta grubunda operasyon öncesi ve sonrası olası dalak hacim değişikliğini ölçüp cinsiyet faktörünü de göz önüne bulundurarak değerlendirdik. Çalışmamızda, yaşları 37-85 arasında değişen 30 kadın ile 32 erkek hastanın abdominal BT görüntüleri retrospektif olarak kullanıldı. Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalından alınan görüntüler Aquarius sistemine yüklendi. BT görüntülerinden alınan her bir kesitin çevresi manuel olarak çizilip Teraracon programı ile yüzey alanı hesaplandı. Her kesit için ayrı ayrı yapılan bu işlem sonunda yine program tarafından total dalak hacmi hesaplandı. Ölçüm sonuçları SPSS üzerinde istatiksel olarak değerlendirildi ve bulgulara ulaşıldı. Çıkan sonuçlar doğrultusunda, sol böbreğin alınmasının dalak hacminde anlamlı bir artışa neden olduğu ama bu artışta cinsiyetin etkisi olmadığı belirlendi. Literatürde dalak hacim değişikliğini araştıran çalışmalarda, vücutta oluşan fizyolojik değişikliklerin dalak morfometrisinde oluşturduğu farklılıkların incelendiği görüldü. Bizim çalışmamızda literatürdeki araştırmalardan farklı olarak dalağın fizyolojik sebeplerden kaynaklı hacim değişikliği yerine komşusu olan sol böbreğin alınmasıyla oluşan anatomik boşluktan kaynaklı olası hacim değişikliği değerlendirildi. Bu sebeple araştırmamızın, farklı bir bakış açısı sunmasıyla ve sonuçlarıyla literatüre önemli katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The spleen, although not a vital organ, is one of the key organs of the immune system and plays an active role in nourishing tissues when needed, thanks to its ability to store blood. Therefore, thoroughly understanding its anatomy, physiology, and morphometry is important. Knowing the factors affecting spleen volume is essential for accurate diagnosis and treatment planning. Our study aimed to determine how the absence of a kidney in patients who underwent left nephrectomy influences spleen volume. Accordingly, we measured and evaluated potential changes in spleen volume before and after surgery in the patient group, considering the impact of gender as well. In our study, the abdominal CT images of 30 female and 32 male patients, aged between 37 and 85, were retrospectively analyzed. The images were obtained from the Department of Radiology at Sakarya University Education and Research Hospital and uploaded into the Aquarius system. The perimeter of each section from the CT images was manually traced, and the surface area was calculated using the Teraracon program. Following this process for each section, the program also calculated the total spleen volume. The measurement results were statistically analyzed using SPSS and the findings were evaluated. The results revealed that the removing the left kidney caused a significant increase in spleen volume; however, gender did not affect this increase. In studies investigating changes in spleen volume in the literature, it has been observed that the differences in spleen morphometry caused by physiological changes in the body are often examined. Unlike previous research, our study focused not on spleen volume changes due to physiological reasons but on possible volume changes resulting from the anatomical space created by removing the adjacent left kidney. For this reason, our research will significantly contribute to the literature by offering a different perspective and presenting novel findings.