Farklı yüzey işlemleri uygulanan monolitik zirkonya seramiğin diş dokularına olan bağlantısının incelenmesi
Investigation of the bonding of monolithic zirconia ceramics with different surface treatments to dental tissues
  1. Tez No: 937519
  2. Yazar: GÖNÜL MERVE EYÜBOĞLU ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KOÇAK BÜYÜKDERE
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Zirkonya, Yüzey işlemleri, Makaslama bağlanma dayanımı, Zirconia, Surface treatments, Shear bond strength
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Dört farklı yüzey işlemi uygulanan monolitik zirkonya seramiğin dual cure adeziv rezin simanla mine ve dentin dokularına olan bağlanma dayanımlarının in vitro olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamızda 120 adet çekilmiş insan üst santral ve lateral dişi kullanılmıştır. Dişler, mine (M) ve dentin (D) olacak şekilde 2 farklı seviyede prepare edildi. Kalınlığı 0,7 mm olan %5 mol yitriyum oksit içerikli zirkonya örnekler yüzey işlemlerine göre primer (P), kumlama + primer (KP), silan (S), ve tribokimyasal silika kaplama + silan (TS) uygulaması olacak şekilde 4 farklı gruba ayrıldı ve daha sonra her grup kendi içerisinde simante edilecek diş dokusu yüzeyine göre iki gruba ayrılarak toplamda 8 grup oluşturuldu (n = 15). Yüzey işlemleri uygulandıktan sonra, zirkonya örnekler dual cure rezin siman ile diş yüzeylerine simante edildi; sonrasında termal siklusla yaşlandırılan örneklere makaslama bağlanma dayanımı (SBS) testi uygulandı ve kopma yüzeyleri stereomikroskop ile incelendi. Veriler; Shapiro Wilk, Student T testi ve iki yönlü varyans analizi ile analiz edildi. Çoklu karşılaştırmalarda Bonferroni testi kullanıldı (p 0,05). Dentine simante edilen örneklerde ise en yüksek SBS değerleri KP-D grubunda (8,57 ± 1,87 MPa) görülürken, TS-D grubu (7,90 ± 1,52 MPa) ile aralarında anlamlı bir fark bulunmadı (p >0,05). Sonuç: Monolitik zirkonya seramiklere uygulanan yüzey işlemleri arasından Al2O3 kumlama ve MDP içerikli primer uygulaması ile tribokimyasal silika kaplama ve silan uygulamasının en iyi bağlanmayı sağladığı tespit edildi. Monolitik zirkonyadan üretilen restorasyonların mine yüzeyine bağlantısının ise dentine kıyasla daha yüksek olduğu sonucu elde edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the bond strength of monolithic zirconia ceramics, subjected to four different surface treatments, to enamel and dentin tissues using a dual cure adhesive resin cement. Method: A total of 120 extracted human maxillary central and lateral incisors were used. The teeth were prepared at two different depths to expose enamel (E) and dentin (D) surfaces. Zirconia specimens with a thickness of 0.7 mm and containing 5 mol% yttrium oxide were divided into four groups based on applied surface treatment: primer (P), sandblasting + primer (KP), silane (S), and tribochemical silica coating + silane (TS). Then, each group was divided into two according to the type of tooth substrate, resulting in eight groups in total (n = 15). After the surface treatments, all monolithic zirconia specimens were cemented to the tooth surfaces using a dual-cure adhesive resin cement. Following thermocycling for artificial aging, SBS testing was performed, and failure modes were analyzed under a stereomicroscope. Data were analyzed using the Shapiro-Wilk test, Student's T-test, and two-way ANOVA. Bonferroni test was used for multiple comparisons (p 0.05). In dentin, the highest SBS values were obtained in the KP-D group (8.57 ± 1.87 MPa), and again, no significant difference was found compared to the TS-D group (7.90 ± 1.52 MPa) (p >0.05). Conclusions: Among the surface treatments applied to monolithic zirconia ceramics, Al2O3 sandblasting with MDP-containing primer application and tribochemical silica coating with silane application were found to provide the best bond strength. The bond strength of monolithic zirconia restorations to the enamel surface are higher compared to dentin surface.