Ahmet el-Kâtib'in şii İmâmet teorisine yaklaşımı
Ahmad al-Kātieb his approach to the Shiite theory of Imamate
  1. Tez No: 937633
  2. Yazar: AHMET ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIZ MUSAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şiîlik, İmâmet, Şurûa, Yönetim, Ahmet el- Kâtip, Shi'ism, Imam, Shurûa, Governance, Ahmad al-Kâtib
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Şiî düşüncesinde“İmâmet”kavramı, İslam toplumunu (Ümmeti) yönetecek meşru liderin ilahî bir atama ile belirlenmesini ifade eder. İmamlar, Hz. Peygamber'in soyundan gelen, masum (günahsız) ve ilahî rehberlikle donatılmış liderler olarak kabul edilir. İmâmet, dinî ve siyasi otoriteyi bir arada barındırır. Bu bağlamda Şiî mezhebini diğer İslam Mezheplerinden ayıran en başat özelliği İmâmet kavramı etrafında inşâ ettiği ontolojisidir. İslam düşünce tarihinde Müslümanlar devlet başkanının seçiminden yetkilerinin ne olacağına kadar birçok konuda, ihtilaf etmiştir. Müslümanların bu anlaşmazlığı günümüze kadar etkisini sürdürmüştür. Ahmet el Kâtip tarihi süreç içerisinde üzerinde ihtilaf edilen bu meseleyi farklı yönleriyle ele almıştır. Müslümanların içine düştükleri fikrî ve siyasî ayrılıkların ortadan kaldırmasına yönelik özgün fikirleriyle öne çıkmıştır. Şiî paradigmadan gelmesi ve imâmet meselesini İslam'ın erken dönemlerinden referanslarla yeni bir okumaya tabi tutması, Şiî İmâmet teorisine yeni bir bakış açısı kazandırmıştır.
Özet (Çeviri)
In Shiite thought, the concept of“Imamate”refers to the divine appointment of a legitimate leader to govern the Islamic society (Ummah). Imams are considered to be the descendants of the Prophet Muhammad, innocent (sinless) and endowed with divine guidance. Imamate combines religious and political authority. In this context, the most prominent feature that distinguishes the Shiite sect from other Islamic sects is its ontology built around the concept of Imamate. In the history of Islamic thought, Muslims have disagreed on many issues, from the election of the head of state to what his powers should be. This disagreement of Muslims has continued to have an impact until today. Ahmad al-Kâtib has dealt with this issue, which has been disputed in the historical process, from different aspects. He came to the forefront with his original ideas to eliminate the intellectual and political divisions that Muslims fell into. Coming from the Shiite paradigm and subjecting the issue of imâmah to a new reading with references from the early periods of Islam, he brought a new perspective to the Shiite imâmah theory.