Ulusların senfonisi: 1980-2020 yılları arasındaki yaz olimpiyat oyunları açılış töreni müziklerinin incelenmesi
Symphony of nations: An analysis of the opening ceremony music of the summer olympic games from 1980 to 2020
  1. Tez No: 937864
  2. Yazar: ALİCAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK YEŞİM ALBAYRAK KURUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Olimpiyat Oyunları, Açılış Töreni, Senfoni, Olimpizm, Olympic Games, Opening Ceremony, Symphony, Olympism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırmada, 1980'den 2020'ye kadar olan Yaz Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenlerinde kullanılan müziklerin evrimini nitel bir araştırma yöntemiyle incelemektedir. Araştırmanın amacı, açılış törenlerinde kullanılan müziklerin, dönemin kültürel ve teknolojik değişimlerine nasıl uyum sağladığını ve bu değişimlerin müzik seçimlerine nasıl yansıdığını anlamaktır. Müziklerin orkestral düzenlemelerden dijital ve elektronik müziklere doğru evrimleştiği belirlenmiştir. 19801'lerde askeri bando ve senfoni orkestrası eşliğinde gerçekleştirilen törenler, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda dijital formata video oyunu müziklerinin kullanılmasıyla devam etmektedir. Bu süreçte, müziklerin tematik ve estetik özellikleri, her on yılda farklı kültürel ve teknolojik yenilikleri yansıtacak şekilde dönüştüğü nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmada, sesli ve görsel materyaller, ilgili Olimpiyat dönemlerine ait dokümanlardan veri toplanmıştır. Araştırmaya konu olan her Olimpiyat Oyunu açılış töreni teker teker izlenmiş, bulunduğu dönemin siyasi yapısı, Oyunların sloganı (mottosu) ve kullanılan müzikler araştırmacı tarafından incelenmiştir. Bunun sonucunda müziklerin ev sahibi ülkelerin“dünya barışı”,“siyaset”,“teknoloji”,“kültürel kimlik”ve“organizasyonel beceri”gibi ana temalarda toplandığı belirlenmiştir. Müzikler, Olimpiyat Oyunlarının sadece spor yarışmalarından ibaret olmadığını, aynı zamanda kültürel bir diyalog ve küresel bir buluşma yeri olduğunu vurgulamıştır. Açılış törenlerindeki müzikal seçimlerin, teknolojik yenilikler ve global, kültürel eğilimlerle nasıl iç içe geçtiğini ve bu sürecin Olimpizm'in temel değerleri olan“mükemmellik”,“arkadaşlık”ve“saygı”nın pekiştirilmesi amacıyla da seçilmiş ya da bestelenmiş olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the evolution of music used in the opening ceremonies of the Summer Olympic Games from 1980 to 2020 is examined using a qualitative research methods. The aim of the study is to understand how the music selections adapted to the cultural and technological changes of the times and how these changes were reflected in the musical choices. It has been determined that the music evolved from orchestral arrangements to digital and electronic music. The ceremonies, which were conducted with military bands and symphony orchestras in the 1980s, have progressed to the use of digital-format video game music at the 2020 Tokyo Olympics. Throughout this period, the thematic and aesthetic features of the music have been transformed to reflect different cultural and technological innovations of each decade through the use of case study methods. In the research, audio and visual materials and data from documents related to the relevant Olympic periods were collected. Each Olympic Games opening ceremony subject to the research was watched individually, and the political structure of the period, the Games' slogans, and the music used were examined with notes taken by the researcher. As a result, it was determined that the music themes were centered around main themes such as“world peace”,“politics”,“technology”,“cultural identity”and“organizational skills”of the host countries. The music emphasized that the Olympic Games are not just sports competitions but also a venue for cultural dialogue and global convergence. It was concluded that the musical selections in the opening ceremonies intertwined with technological innovations and global, cultural trends, and were chosen or composed with the purpose of reinforcing the core values of Olympism:“excellence”,“friendship”and“respect”.