Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinde yeme farkındalığının obezite ile ilişkisi
The relationship between eating awareness and obesity in Ataturk University Faculty of Health Sciences students
- Tez No: 937933
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİDE KOŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Obezite, üniversite öğrencileri, yeme farkındalığı, YFÖ-30, Obesity, university education, eating consciousness, YFÖ-30
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kilo yönetiminde, diyet planlarına uzun vadede bağlı kalmak zor olabilmektedir ve bu durum diyet tedavilerinin başarısını düşürmektedir. Bu nedenle, mevcut tedavi yöntemlerine ek olarak kalıcı çözümler geliştirilmesi gerekmektedir. Yeme farkındalığı düşük bireylerde obezitenin daha sık görülmesi, yeme farkındalığı ile obezite arasındaki ilişkinin araştırılmasını önemli hale getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinde yeme farkındalığının obezite ile ilişkisini incelemektir. Kesitsel tipteki bu araştırma Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde öğrenim görmekte olan 18-30 yaş arası 460 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Katılımcıların beden kitle indeksi (BKİ) ortalaması 22.07±3.57 kg/m² olarak belirlenmiş, örneklemin %68.9'u BKİ sınıflamasına göre normal ağırlık kategorisinde yer almıştır. BKİ ile YFÖ-30 toplam puanı (r=-0.145, p=0.013) ve alt boyutlardan disinhibisyon (r=0.129, p=0.010), duygusal yeme (r=-0.106, p=0.024), yeme kontrolü (r=-0.125, p=0.102) ve bilinçli beslenme puanları(r=-0.125, p=0.010) arasında negatif; yeme disiplini puanı (r=0.094, p=0.041) ile pozitif yönde ilişki saptanmıştır. Bu doğrultuda sağlığın korunması ve geliştirilmesinde önemli role sahip olan sağlık çalışanlarının beslenme durumlarının çok yönlü incelenmesi gerektiği ve bu bireylerde yeme farkındalığı düzeylerinin değerlendirilmesinin, obezite ile mücadelede de anlamlı katkılar sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It can be difficult to follow diet plans in the long term in weight management, and this reduces the success of diet treatments. Therefore, permanent solutions need to be developed in addition to existing treatment methods. The fact that obesity is more common in individuals with low eating awareness makes it important to investigate the relationship between eating awareness and obesity. The aim of this study is to examine the relationship between eating awareness and obesity in university students. This cross-sectional study was conducted on 460 students between the ages of 18-30 studying at Atatürk University Faculty of Health Sciences. The average body mass index (BMI) of the participants was determined as 22.07±3.57 kg/m², and 68.9% of the sample was in the normal weight category according to BMI classification. A negative relationship was found between body mass index and YFS-30 total score (r=-0.145, p=0.013) and sub-dimensions disinhibition (r=0.129, p=0.010), emotional eating (r=-0.106, p=0.024), eating control (r=-0.125, p=0.102) and conscious eating scores (r=-0.125, p=0.010); and a positive relationship was found with eating discipline score (r=0.094, p=0.041). In this direction, it was concluded that the nutritional status of health workers, who have an important role in the protection and development of health, should be examined in a multi-faceted manner and that the evaluation of eating awareness levels in these individuals will also make significant contributions to the fight against obesity.