A study on green finance
Yeşil finans üzerine çalışma
- Tez No: 938038
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN YAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Yeşil finans, Sürdürülebilirlik, Yenilenebilir büyüme, Green Finance, Sustainability, Renewable Growth
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
İnsanlığın durumu, bir dizi zorluk nedeniyle sürekli değişiyor ve sosyal, ekonomik ve siyasi yaşamın, kötüye giden değişimlere karşı koyabilmek için hızla uyum sağlaması gerekiyor. İklim değişikliği, bilim insanları, politika yapıcılar ve vatandaşlar tarafından yarım yüzyıldan fazla bir süredir gündemde. yeşil finansman kavramı, sürdürülebilir bir yaşam sağlamak, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve toplumsal adaletsizliği finansal araçlarla çözmek amacıyla dikkat çekmeye başladı. Çevresel, sosyal ve yönetişim sorunlarının finansal sektöre dahil edilmesi, yüksek karbonlu bir ekonomiden düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi destekleyen stratejilerin ortaya çıkmasına yol açtı. Bu tezde, yeşil finansman üzerine yapılan çalışmaları, tarihçesi, makro ve mikro ekonomik boyutları ile finansal verimliliği açısından gözden geçiriyoruz. Yeşil finansmanın iklim krizine çözüm bulmada güçlü bir araç olduğunu hipotezliyoruz . Ayrıca, yenilikçi , teknolojilerin önemine rağmen, kurumsal ve hükümetsel engellerin yeşil finansmanın gelişimini engellediğini savunuyoruz. Bu sorunları, iklim değişikliği üzerine tarihsel kaynaklara, sürdürülebilir büyüme üzerine matematiksel ve tarihsel çalışmalara ve yeşil araçlar ile yeşil finansman politikalarına dair literatür taramalarına bakarak araştırıyoruz. Ayrıca, yeşil finansmanın geleceğini, olası yeşil varlıklar ve yeşil finansmanın ne kadar etkili olduğu, coğrafi belirsizliklere ve dayanıklılığına tarihsel verilerle inceliyoruz. Daha gelişmiş ülkelerde, yeşil finansmanın olgunlaştığı yerlerde, yatırımcıların yeşil finansmana etkili bir şekilde yatırım yapma olasılığının daha yüksek olduğunu gözlemliyoruz. Ayrıca, yeşil finansmanın daha yaygın ve sağlam bir şekilde gerçekleşebilmesi için bir dizi politika değişikliğine ihtiyaç olduğu ve düşük karbonlu bir geleceği teşvik etmek için daha fazla düzenleme gerektiği gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Standings of humanity is everchanging due to a number of challenges, requiring social, economic and political life to swiftly adapt in order to counter any ill conditioned changes. Climate change has been on the radar of scientists, policy makers and ordinary citizens for more than half a century. Recently the concept of green finance has gained traction aiming to achieve sustainable life, tackle climate change and resolve societal injustice through financial means. The inclusion of environmental, social and governance issues in financial sector resulted in strategies that support a transition from a high carbon to low carbon economy. In this thesis we review studies on green finance on the basis of its history, macro and micro economical dimensions as well as financial efficiency. We hypothesis that green finance is powerful tool for addressing the climate crisis. In addition, we argue that despite the importance of innovative technologies, several institutional and governmental obstacles hinder the development of green finance. We research these problems by looking at historical sources on climate change, mathematical and historical studies on sustainable growth and literature surveys on green instruments, green finance policies. We further investigate the future of green finance with prospective green assets as well as historical data on how effective green finance is and its sensitivity on geopolitical uncertainties and robustness. We observe that for more developed countries, where green finance is matured, investors are more likely to impact invest to green finance. It is also observed that for green finance to be more commonly and robustly realized a number of policy changes are needed and to promote a low-carbon future, further regulations are necessary.