Servikal serklaj uygulanmış gebeliklerde term plasentanın inflamatuvar ve proliferatif belirteçler açısından değerlendirilmesi
Examination of inflammatory and proliferative markers in term placentas following cervial cerclage
  1. Tez No: 938190
  2. Yazar: SEMANUR TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEKİN SEZİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal serklaj, Term plasenta, İnflamatuvar sitokinler, IL-4, IL-6, IL-10, TNF-α, Aktivin A, Gebelik immünolojisi, RT-PCR, Cervical cerclage, Term placenta, Inflammatory cytokines, IL-4, IL-6, IL-10, TNF-α, Activin A, Pregnancy immunology, RT-PCR
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada, servikal serklaj uygulanmış gebeliklerde termde doğurtulan plasentaların inflamatuvar (IL-4, IL-6, IL-10, TNF-α) ve proliferatif (Aktivin A) belirteçler açısından gen ekspresyon düzeylerinin değerlendirilmesi ve bu bulguların, servikal serklaj uygulanmamış gebeliklerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kesitsel çalışmaya, Süleyman Demirel Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 1 Eylül 2024 – 1 Mayıs 2025 tarihleri arasında sezaryen ile doğum yapan 10 servikal serklajlı ve 20 servikal serklajsız gebe dahil edilmiştir. Plasentaların maternal ve fetal yüzeylerinden alınan doku örneklerinden elde edilen RNA'lar, RT-PCR yöntemi ile IL-4, IL-6, IL-10, TNF-α ve Aktivin A gen ekspresyonları açısından analiz edilmiştir. Bulgular: Servikal serklajlı grupta IL-4 ve IL-10 gen ekspresyon düzeyleri hem maternal hem fetal yüzeylerde anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p0,05). Bu sonuçlar, servikal serklajın anti-inflamatuvar yanıtı desteklediğini ve proinflamatuvar yanıtı baskılayıcı yönde etkide bulunduğunu göstermektedir. Tartışma ve Sonuç: Elde edilen bulgular, servikal serklaj uygulamasının yalnızca mekanik bir destek sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda plasental immün mikroçevreyi modüle ederek gebelik sürecinin fizyolojik devamlılığına katkı sağladığını düşündürmektedir. IL-4 ve IL-10'un artışı ile IL-6 ve TNF-α'nın baskılanması, serklajın lokal immün toleransı güçlendirdiğine işaret etmektedir. Bu sonuçlar, servikal serklajın immünolojik etkilerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini ortaya koymakta ve ileride yapılacak daha geniş örneklemli çalışmalara zemin oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the gene expression levels of inflammatory (IL-4, IL-6, IL-10, TNF-α) and proliferative (Activin A) markers in term placentas from pregnancies in which cervical cerclage was applied, and to compare these findings with those from pregnancies without cerclage. Materials and Methods: This prospective cross-sectional study included 10 pregnant women with cervical cerclage and 20 without, who delivered by cesarean section between September 1, 2024, and May 1, 2025, at Süleyman Demirel University Department of Obstetrics and Gynecology. Tissue samples were collected from both the maternal and fetal surfaces of the placenta. RNA was extracted, and gene expression analysis for IL-4, IL-6, IL-10, TNF-α, and Activin A was performed using real-time PCR (RT-PCR). Results: In the cerclage group, IL-4 and IL-10 gene expression levels were significantly higher on both maternal and fetal placental surfaces (p0.05). These results suggest that cervical cerclage enhances anti-inflammatory responses while suppressing pro-inflammatory responses in the placental microenvironment. Discussion and Conclusion: The findings indicate that cervical cerclage not only provides mechanical support but may also contribute to the physiological maintenance of pregnancy by modulating the placental immune environment. The increase in IL-4 and IL-10, alongside the suppression of IL-6 and TNF-α, suggests that cerclage strengthens local immune tolerance. These results highlight the need to consider the immunological effects of cerclage and support further studies with larger cohorts to explore this mechanism more comprehensively.