Bir inşaat şantiyesinde çalışanların NOSACQ-50 ile iş güvenliği kültürünün değerlendirilmesi
Evaluation of occupational safety culture at a construction site using the NOSACQ-50 questionnaire
  1. Tez No: 938766
  2. Yazar: FİRDEVS BÜŞRA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ CANBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İş Güvenliği Kültürü, İş Kazaları, İnşaat Sektörü, NOSACQ-50 Anketi, Safety Culture, Occupational Accidents, Construction Sector, NOSACQ-50 Questionnaire
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
İnşaat sektörü, iş sağlığı ve güvenliği açısından yüksek risk içeren sektörlerden biridir. Şantiyelerde fiziksel, kimyasal, ergonomik ve psikososyal tehlikeler nedeniyle iş kazaları yaygın olarak görülmektedir. Bu tez çalışması, İstanbul'da bulunan bir villa projesi şantiyesinde çalışanların, güvenlik kültürünün değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Kesitsel tipte planlanan araştırmanın verileri Kasım–Aralık 2023 tarihleri arasında 190 çalışandan toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak, demografik bilgiler ve NOSACQ-50 İskandinav Güvenlik Kültürü Anketi içeren bir anket uygulanmıştır. İstatistiksel analizde Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır (p0,05). Elde edilen bulgular, çalışan memnuniyetinin iş güvenliği algısını olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Bu kapsamda, iş güvenliği kültürünün geliştirilmesi için çalışanların memnuniyet düzeylerini artıracak yönetim politikalarının hayata geçirilmesi, düzenli ve sürekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi ve güvenlik farkındalığını artırıcı programların uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The construction sector is among the industries with the highest occupational health and safety risks. Due to physical, chemical, ergonomic, and psychosocial hazards present on construction sites, work-related accidents are frequently observed. This thesis aimed to evaluate the safety culture of workers at the construction site of a villa project located in Istanbul. The study was designed as a cross-sectional research. Data were collected between November and December 2023 from 190 workers. A structured questionnaire including demographic variables and the NOSACQ-50 (Nordic Occupational Safety Climate Questionnaire) was used as the data collection tool. In the statistical analysis, the Mann-Whitney U test and the Kruskal-Wallis test were used (p0.05). The findings indicate that job satisfaction positively influences workers' perception of safety culture. Based on these results, it is recommended that management policies aimed at increasing employee satisfaction be implemented, that occupational health and safety training be delivered on a regular and continuous basis, and that programs to enhance safety awareness be integrated into workplace practices.