Adıyaman ili düğün törenlerinde icra edilen müziğin geçmişten günümüze değişim süreci
The process of change of music performed in wedding ceremonies in Adıyaman province from past to present
- Tez No: 938879
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Adıyaman, Düğün, Düğün müziği, Adıyaman, Wedding, Wedding Music
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Adıyaman ili zengin kültürel mirasıyla dikkat çeken önemli kültür havzalarından biridir. Yörede kendine münhasır kültür öğelerinin varlığı bunu kanıtlar niteliktedir. Yörede yapılan düğünlerin Adıyaman kültürünün önemli bir parçası olduğunu söylemek mümkündür. Düğünlerde icra edilen müzik ise Adıyaman müzik kültürünün nasıl olduğu konusunda bizlere fikir vermektedir. Teknolojinin ve medya araçlarının yaygınlaşmasına bağlı olarak gelişen küreselleşmenin dünya üzerindeki kültürleri hızla etkilemeye başladığını söylemek mümkündür. Ülkemizde de küreselleşme doğrultusunda gerçekleşen kültür değişimleri gözlemlenebilmektedir. Adıyaman düğün törenlerinde icra edilen müzik incelendiğinde teknolojinin gelişmesi, medya araçlarının yaygınlaşması ve ulaşımın hızlanmasına bağlı olarak toplumlar arası etkileşim hızının artması ile geçmişten günümüze Adıyaman müzik kültüründe birtakım değişikliklerin olduğu açıkça görülmektedir. Araştırma, geçmişten günümüze Adıyaman ilindeki düğün törenlerinde icra edilen müziğin değişimi üzerine odaklanmaktadır. Araştırma kapsamında konuya yönelik literatür taramasının yanı sıra gerekli saha çalışmaları yapılmış ve bu doğrultuda ilgili kişilerle kişisel görüşmeler yapılmıştır. Araştırma betimsel bir özellik sergilemektedir. Araştırma sonucunda Adıyaman yöresindeki düğün törenlerinde icra edilen müziğin geçmişten günümüze gerçekleşen değişimi tüm yönleriyle ele alınmıştır. Bu doğrultuda Adıyaman yöresinde geçmişten günümüze müziğin icra edildiği mekanlardan müziği icra eden icracılara, yöre müziğine eşlik eden çalgılardan yöredeki öne çıkan eserler üzerine yapılan tespitler sonuçlarda sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Adıyaman is one of the prominent cultural basins that stands out with its rich cultural heritage. The presence of unique cultural elements in the region serves as evidence of this richness. It can be stated that weddings held in the region constitute an important part of Adıyaman's culture. The music performed during these weddings offers insights into the nature of Adıyaman's musical culture. It is possible to say that globalization, which has developed in parallel with the widespread use of technology and media tools, has rapidly begun to influence cultures around the world. Cultural changes resulting from globalization can also be observed in our country. When examining the music performed during wedding ceremonies in Adıyaman, it is clearly seen that there have been certain changes in Adıyaman's musical culture from past to present. These changes are closely related to the development of technology, the widespread use of media tools, and the increased pace of interaction between societies due to faster transportation. The research focuses on the transformation of music performed during wedding ceremonies in Adıyaman from past to present. Within the scope of the study, in addition to a review of the relevant literature, necessary fieldwork was conducted, and personal interviews were held with individuals related to the subject. The research exhibits a descriptive characteristic. As a result of the research, the transformation of the music performed during wedding ceremonies in the Adıyaman region from past to present has been examined in all its aspects. In this context, the findings presented in the results section include observations ranging from the venues where music has been performed over time and the performers themselves, to the accompanying instruments used in regional music and notable musical pieces specific to the area.