Kent parklarının kalite ölçütleri ve performansının belirlenmesi; Söke kent parkı örneği
Determination of quality criteria and performance of city parks; The case of soke city park
  1. Tez No: 938896
  2. Yazar: ESRA ÇELMELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent parkı, Kalite ölçütleri, Performans değerlendirme, KE-PA-KAP modeli, Söke- Zeytindalı kent parkı. 2025, 81 sayfa, Urban park, Quality criteria, Performance evaluation, KE-PA-KAP model, Söke- Zeytindalı urban park. 2025, 81 pages
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kentsel yaşam kalitesinin artırılmasında açık ve yeşil alanlar ve özellikle kent parkları önemli rol üstlenmektedir. Kent parkları kent insanına ve kent ekosistemine çok yönlü sosyal, çevresel, ekonomik, kültürel ve estetik vb hizmet ve katkılar sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı; mevcut kent parklarının kalite performans temel/alt ölçütlerin belirlenmesi ve kent parkı ölçeğinde test edilmesidir. Bu çalışmada 50 uzman tarafından değerlendirme yapılması sonucunda toplam 9 temel ölçüt (mekânsal kullanılabilirlik, bitkisel tasarım ve kullanılabilirlik, estetik görünüm, yapı/malzeme tasarım ve kullanım uygunluğu, ulaşım ve erişilebilirlik, konfor ve algı durumu, sosyal iletişim düzeyi, ekosistem hizmetleri), 81 alt ölçüt ve ağırlık puanları tespit edilmiş ve“KE PA KAP”modeli oluşturulmuştur. Önerilen bu modelde temel ve alt ölçütlerine göre Söke Kenti Zeytindalı kent parkının mevcut kalite performans değerlendirmesi yapılmıştır. Toplam 32,24 puanla Zeytindalı kent parkının“orta kalite düzeyinde”olduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda temel ölçütler açısından kent parkının eksiklikleri belirlenerek stratejik öneriler getirilmiştir. Sonuç olarak önerilen“KE-PA-KAP modeli”ile mevcut kent parkların kalite performansının belirlenmesinde kolay, uygulanabilir, zaman tasarrufu sağlayan ve karar vericiler için önemli bir rehber niteliğinde olabilecek kalite performans modeli oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Open and green spaces and especially urban parks play an important role in improving the quality of urban life. Urban parks provide multifaceted social, environmental, economic, cultural and aesthetic services and contributions to the urban people and urban ecosystem. The aim of this study is to determine the basic/sub-criteria for the quality performance of existing urban parks and to test them at the urban park scale. In this study, a total of 9 main criteria (spatial usability, vegetative design and usability, aesthetic appearance, structure/material design and suitability for use, transportation and accessibility, comfort and perception, social communication level, ecosystem services) and 81 sub-criteria were evaluated by 50 experts and the weight scores of 81 sub-criteria were determined and the KE PA KAP model was created. In this proposed model, according to the basic and sub-criteria, the current quality performance of the Zeytindalı urban park in the city of Söke was evaluated and it was determined that it was at a medium quality level with a total score of 32.24. In this context, the deficiencies of the city park in terms of basic criteria were identified and strategic suggestions were made. As a result, the proposed“KE-PA-KAP model”proved to be an easy, applicable, time-saving and guiding approach for decision makers in determining the quality performance of existing urban parks.