Ayaktan ve yatarak takip edilen üriner sistem enfeksiyonu olan hastalarda dirençli mikroorganizma üremesi ve komplike edici faktörlerin karşılaştırılması
Comparison of resistant microorganism isolation and complicating factors in patients with urinary tract infections managed as outpatients and inpatients
- Tez No: 938941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM ÇAĞLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Üriner sistem enfeksiyonu, antimikrobiyal direnç, çoklu ilaç direnci, Urinary tract infection, antimicrobial resistance, multidrug resistance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Çalışmamızda üriner sistem enfeksiyonu (ÜSE) tanısı alan hastalarda ÜSE tipi, komplike edici ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi, hızlı tanıda kullanılan idrarın biyokimyasal analizleri ve idrar kültürlerinin incelenerek her iki grupta karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji kliniğinde 01.01.2022-01.02.2024 tarihleri arasında yatarak ya da ayaktan olmak üzere ÜSE tanısı alan hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastaların klinik ve demografik özellikleri, idrar kültüründeki patojenin Extended spectrum B-lactamase (ESBL) üretmesi ya da çoklu ilaç direnci (ÇİD) olması açısından karşılaştırıldı. Verilerin istatistiksel değerlendirmesi Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) for Windows sürüm 25.0 kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda ÜSE tanısı alan toplam 328 hasta değerlendirmeye alındı. Hastaların %62,8 (n=206) 'i ayaktan ve %37,2 (n=122)'si yatarak takip edilmiştir. Erkeklerin kadınlara göre (p=0.02) yatarak takip edilme oranının daha yüksek olduğu izlenmiştir. İdrar kültüründe en fazla tespit edilen patojenler, Escherichia coli %40,4, Klebsiella spp. %22,1 ve Pseudomonas spp %13,4 idi. Çalışmamızda idrar kültüründe üreme olan 230 hastanın kültürlerinde %57,9'unda ESBL pozitif, %42,1'inde ESBL negatif saptanmıştır. Erkek cinsiyet, kronik böbrek yetmezliği (KBY), ürolitiazis, ürolojik girişim öyküsü, antibiyotik kullanımı, hastane yatışı ve ÜSE öyküsü ESBL pozitif mikroorganizmalar açısından risk faktörü olarak sonuçlandı. Pseudomonas spp 'de diğer mikrooorganizmalara göre ve komplike ÜSE'de komplike olmayan ÜSE'ye göre ÇİD geliştirme daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: ÜSE'nın sıklığı ve antibiyotik kullanımındaki artış göz önüne alındığında; doğru tanı, komplike edici faktörlerin detaylı değerlendirilmesi, uygun antibiyoterapi, takip şekli ve surveyans önem taşımaktadır. Bu çalışmada kendi hasta grubumuzda bu amaçla değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aim to evaluate the type of urinary tract infection (UTI), complicating factors and risk factors in patients diagnosed with UTI and compare the biochemical urine analyses and urine cultures used in rapid diagnosis between the two groups. Materials and Methods: A retrospective study was conducted on patients diagnosed with urinary tract infection (UTI) who were admitted to the Infectious Diseases and Clinical Microbiology Department of Balıkesir University Health Application and Research Hospital between 01.01.2022 and 01.02.2024, either as inpatients or outpatients. The clinical and demographic characteristics of the patients were compared in terms of whether the pathogen in their urine culture produced extended-spectrum beta-lactamase (ESBL) or exhibited multidrug resistance (MDR). The statistical analysis of the data was performed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) for Windows version 25.0. Results: A total of 328 patients diagnosed with urinary tract infection (UTI) were included in our study. Of these, 62,8% (n=206) were treated as outpatients, and 37,2% (n=122) were hospitalized. It was observed that the hospitalization rate was higher in males compared to females (p=0.02). The most commonly detected pathogens in urine cultures were Escherichia coli (40,4%), Klebsiella spp. (22,1%), and Pseudomonas spp. (13,4%). Among the 230 patients with positive urine cultures, 57,9% were found to be ESBL positive, while 42,1% were ESBL negative. Male gender, chronic kidney disease, urolithiasis, history of urological interventions, antibiotic use, hospital admission, and a history of UTIs were identified as risk factors for ESBL-positive microorganisms. Pseudomonas spp. exhibited a higher rate of MDR compared to other microorganisms, and complicated UTIs had a higher rate of MDR compared to uncomplicated UTIs. Conclusion: Considering the increasing frequency of urinary tract infections (UTIs) and antibiotic use, accurate diagnosis, detailed evaluation of complicating factors, appropriate antibiotic therapy, follow-up methods, and surveillance are crucial. In this study, evaluations were made within our patient group for these purposes.