Okul öncesi eğitime devam eden 60-74 aylık öğrencilerin matematik becerileri ile erken matematiksel akıl yürütme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between mathematics skills and early mathematical reasoning skills of 60-74 month old students attending preschool education
- Tez No: 938943
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken Çocukluk Dönemi, Okul Öncesi Eğitim, Matematik Becerileri, Erken Matematiksel Akıl Yürütme, Early Childhood, Preschool Education, Mathematics Skills, Early Mathematical Reasoning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma, okul öncesi eğitime devam eden 60-74 aylık öğrencilerin matematik becerileri ile erken matematiksel akıl yürütme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, nicel araştırma desenlerinden genel tarama araştırmalarından ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubu, 2023-2024 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa ve Beşiktaş ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 60-74 aylık 99 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrenciler, kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmada, öğrencilere ilişkin bilgi toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu, matematik becerilerini değerlendirmek için Marmara İlköğretime Hazır Oluş Ölçeği (MİHÖ)-Matematik Becerileri Alt Ölçeği ve erken matematiksel akıl yürütme becerilerini ölçmek için ise Erken Matematiksel Akıl Yürütme Becerileri Değerlendirme Aracı kullanılmıştır. Uygulama öncesinde veli onam formları alınmış olup, uygulama bireysel olarak öğrencilerin ev ortamında yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Uygulama süreci yaklaşık 45-50 dakika sürmüş ve ölçeklere ait materyaller kullanılmıştır. Verilerin analizine başlamadan önce verilerin normal dağılım gösterip göstermediği kontrol edilmiş ve verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Veri analizinde basit korelasyon, bağımsız örneklem t-testi ve ANOVA analizleri kullanılmıştır. Test sonuçlarıyla elde edilen verilerin etki büyüklükleri hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda, okul öncesi eğitime devam eden 60-74 aylık öğrencilerin matematik becerileri ile erken matematiksel akıl yürütme becerileri arasındaki toplam puanlar ve erken matematiksel akıl yürütme becerileri alt boyutları arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu bulguya göre, öğrencilerin matematik becerileri arttıkça, erken matematiksel tümevarımsal ve tümdengelimsel akıl yürütme becerilerinin de arttığı söylenebilir. Öğrencilerden elde edilen kişisel bilgi formu verileri doğrultusunda yapılan analizlerde, öğrencilerin yaş, anne-baba öğrenim durumu ve öğrenim gördükleri okul türleri ile MİHÖ matematik becerileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Ancak, öğrencilerin cinsiyetleriyle MİHÖ matematik becerileri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Erken matematiksel akıl yürütme becerileri ile öğrencilerin baba öğrenim durumu arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Diğer değişkenler, yani yaş, cinsiyet, anne öğrenim durumu ve okul türü ile erken matematiksel akıl yürütme becerileri arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, öğrencilerin matematik becerilerini geliştirmek amacıyla erken matematiksel akıl yürütme becerilerini destekleyici etkinliklerin okul öncesi eğitim sürecine dahil edilmesi; ayrıca bu becerilerin gelişimine yönelik araştırmaların yaş, anne-baba öğrenim durumu ve okul türü gibi değişkenler dikkate alınarak planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between the mathematical skills and early mathematical reasoning abilities of 60-74 month-old preschool children. The study employs a relational survey model, one of the quantitative research designs, from general survey research. The study sample consists of 99 students aged 60-74 months attending preschool education institutions under the Ministry of National Education in the districts of Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, and Beşiktaş in Istanbul during the 2023-2024 academic year. The students were selected using a convenience sampling method. In the study, three data collection tools were used: the Personal Information Form to gather information about the students, the Marmara Primary School Readiness Scale - Mathematics Skills Subscale to assess their mathematical skills, and the Early Mathematical Reasoning Skills Evaluation Tool to measure their early mathematical reasoning abilities. Parental consent forms were obtained before the application, which was conducted individually with the students in their home environment. The application process took approximately 45-50 minutes and involved the use of materials from the scales. Before beginning data analysis, it was checked whether the data followed a normal distribution, and it was determined that the data was normally distributed. Simple correlation, independent samples t-test, and ANOVA analyses were conducted in data analysis. Effect sizes of the results obtained from the tests were also calculated. The research findings indicate that there is a statistically significant, moderate positive relationship between the total scores of students' mathematical skills and early mathematical reasoning abilities, as well as between the subdimensions of early mathematical reasoning skills. Based on this finding, it can be concluded that as the students' mathematical skills increase, their early inductive and deductive reasoning abilities also improve. According to the analysis of the personal information form data collected from the students, a statistically significant difference was found between the students' mathematical skills and variables such as age, parents' education level, and the type of school they attend. However, no statistically significant difference was found between students' gender and their mathematical skills. Moreover, a statistically significant difference was found between students' father's education level and early mathematical reasoning skills. No significant differences were found regarding early mathematical reasoning skills in terms of age, gender, mother's education level, or the type of school attended. In light of the findings, it is recommended that activities supporting early mathematical reasoning skills be incorporated into preschool education to enhance students' mathematical skills. Furthermore, it is suggested that future research on the development of these skills take variables such as age, parents' education level, and school type into consideration.