Geri Dön

Neo-patrimonyalizm ve Türkiye örneği

Neo-patrimonalizm and the Turkish case

  1. Tez No: 93896
  2. Yazar: ENSAR NİŞANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT DURSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 173

Özet

rv ÖZET“Neo-patrimonyalizm ve Türkiye Örneği”adlı bu çalışmayı şöyle özetleyebiliriz: Neo- patrimonyalizm kavramı, Eisenstadt tarafindan batı-dışı toplumlardaki modernleşme hareketleri sonrasında gelinen son kerteyi betimlemek üzere geliştirilmiştir. Böyle bir kavramsallaştırmanın arkasında iki önemli neden bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, batı-dışı toplumlarda görülen modern kurumların bir formdan ibaret oluşudur. Daha açık bir ifadeyle, bu toplumlardaki modern kurumların görmüş oldukları işlevlerin onların asli işlevleriyle bağdaştırılması mümkün değildir. O kadar ki modernliğin önemli göstergeleri olan anayasaları gerçek anayasa saymak, siyasal partilerin bir siyasal karar ve süreçlere bir katılım aracı olduklarını varsaymak, bürokratik organların rasyonel ve hukuki bir temele göre işlediğini düşünmek adeta imkansız gibidir. Neo- patrimonyalizm kavramının içeriğinde de görülebileceği gibi bu kurumların bir çoğu aslında geleneksel zihniyet ve tutumların tekrar ortaya çıktığı organlar olmuşlardır. Örnek vermek gerekirse, siyasal partiler birer temsil organı olmak yerine paternal himayeye dayalı organlardır. Ayrıca bürokratik kurumlar yeterince kurumsallaşamadıklarından bir çok kokuşmuşluğa neden olmuşlardır. Bu nedenle gerekli altyapıyı hazırlamadan, zihni dönüşümleri yaşamadan modernleşen batı-dışı toplumlardaki modern kurumlar bu toplumların modernleştiklerini göstermezler. Neo-patrimonyalizm kavramının kavramsallaştınlmasmın diğer önemli nedeni ise, batı- dışı toplumlarda modernleşme adına geleneksel düzenin tahrip edilmiş olmasıdır. Bu toplumlarda modernleşmenin geleneksel düzeninin anti-tezi kurgusu içerisinde şekillenmiştir. Böylelikle toplumun geçmişle bağlan koparılmak istenmiştir. Ne var ki bu toplumlardaki geleneksel yapılar büyük ölçüde ortadan kalkmış olsa da o yapıların üzerinde şekillendiği zihniyet yaşamaya devam etmiş hatta modern organların içine de nüfuz ederek onları işlevsizleştirmiştir. tşte neo-patrimonyalizm kavramı bu iki olumsuzdan, geleneğin tahribi ve modernliğin tahrifinden hareketle geliştirilmiştir.

Özet (Çeviri)

SUMMARY We can summarize the study with the title“Neo-patrimonialim and The Turkish Case”as follows: The concept neo-patrimonialism was originally developed by the Social Scientist S.N. Eisenstadt to describe the last stage of modernization movements in non-western Societies. There are two important reasons behind this conceptualization: that modern organs in non-western context can not fulfil their actual functions constitutes the fist reason. İt is for this reason that consediring the political parties, constitutions and bureaucratic organs in non-western contexts as the indicies of modernity is almost impossible. As it appears in the content of the concept neo-patrimonialism the functions these organs carry out are actually with traditional mentality not with the genesis of modernity. To give an example, political parties are not a means of representation but of paternal clientalism in non- western contexts. Moreover, since the institutionalisation didn't take the necessary care, some very important corruptions and break downs arose. The second reason that caused the formulation of neo-patrimonialism is the destruction of traditional structures widespreadly for the sake of modernization. In deed, the modernization project was largely formulated as an anti-thesis of traditional order. Altough many of the traditional organs have been destructed, the mentality giving birth to those organs continued to live. The same mentality penetrated into modern organs and caused them to break. The concept neo-patrimonialism was developed to describe the problems and paradoxes and break down of modernity in non-western contexts.

Benzer Tezler

  1. Impact of neopatrimonialism on the trajectory of the conflict in Syria

    Neopatrimonyalizmin Suriye'deki çatışmanın gidişatı üzerindeki etkisi

    BELAL SALAYMEH

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2018

    Uluslararası İlişkilerOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    PROF. DR. ÖZLEM TÜR KÜÇÜKKAYA

  2. Gender and state in King Salman's Saudi Arabia: An analysis of neopatrimonialism

    Kral Selman Dönemi Suudi Arabistan'da toplumsal cinsiyet ve devlet: Bir neopatrimonyalizm analizi

    DİLRUBA TAŞ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    Uluslararası İlişkilerTOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLRİZ ŞEN

  3. The nexus between militarization and corruption in Zimbabwe

    Zimbabve'de askerileşme ile yolsuzluk arasındaki ilişki

    ARMSTRONG MUDZENGERERE

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Kamu YönetimiAnkara Sosyal Bilimler Üniversitesi

    Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MÜRSEL BAYRAM

  4. Nomenklaturadan neopatrimonyalizme post-Sovyet ülkelerde bürokrasi-siyaset ilişkisinin dönüşümü: Kırgızistan örneği

    Transformation of bureaucracy-politics relationship in post-Soviet countries from nomenclature to neopatrimonialism: The case of Kyrgyzstan

    ÖMER FARUK KARAMAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Siyasal Bilimlerİstanbul Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HALUK ALKAN

  5. Neo-liberal dönemin refah devletine etkileri üzerine bir deneme

    Başlık çevirisi yok

    SÜVERÇE KORKMAZER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    Amerikan Kültürü ve EdebiyatıMarmara Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUSTAFA PİRİLİ